Ιταλία: Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών σε κλίμα ευφορίας για το ρεκόρ στις εξαγωγές

0
3

Η Ιταλία γιόρτασε την Τρίτη την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών ανακοινώνοντας αύξηση ρεκόρ στις εξαγωγές ορισμένων από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της, την ώρα που κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγορά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών εορτάστηκε σε όλη την Ιταλία, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, με εκδηλώσεις αφιερωμένες σε διάφορα είδη ζυμαρικών.

Οι εξαγωγές ζυμαρικών κατά το πρώτο 7μηνο του έτους κατέγραψαν αύξηση 33% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με ανάλυση της αγροτικής ένωσης Coldiretti βασισμένης σε στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας (ISTAT).

Περίπου 200.000 φάρμες παράγουν το σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζυμαρικών, τροφοδοτώντας μια εφοδιαστική αλυσίδα που περιλαμβάνει 360 εταιρείες με 7.500 υπαλλήλους. Η εκτιμώμενη αξία της ιταλικής βιομηχανίας ζυμαρικών υπολογίζεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Ιταλοί καταναλώνουν τα περισσότερα ζυμαρικά παγκοσμίως: περίπου 23,5 κιλά ετησίως ανά άτομο. Έλληνες, Τυνήσιοι και Βενεζουελάνοι έχουν επίσης διψήφια νούμερα, αλλά υπολείπονται αρκετά από τους Ιταλούς, σύμφωνα με την Coldiretti.

Μεγαλύτερος εισαγωγέας ιταλικών ζυμαρικών είναι η Γερμανία, με αύξηση 31% στο πρώτο επτάμηνο του έτους. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Οι εξαγωγές ζυμαρικών ευνοήθηκαν επίσης από την πολύ ικανοποιητική παραγωγή στην Ιταλία, παρά το ασυνήθιστα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι στη χώρα.