Κίνα: Δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδο ρεκόρ στο εννεάμηνο

0
3

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας κατέγραψε κατά τους εννέα πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ιστορικό ρεκόρ φθάνοντας τα 980 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση των επίσημων στοιχείων από το Bloomberg, υπό την επίδραση της κρίσης στην αγορά ακινήτων και των δημοσιονομικών μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο, το έλλειμμα έφθασε τα 7,160 τρισεκατομμύρια γιουάν, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που δόθηκαν χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα από το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με εκείνο της ίδιας περυσινής περιόδου (2,6 τρισεκατομμύρια).

Οι εισπράξεις της κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 6,6% στα 15,3 τρισεκατομμύρια γιουάν από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς οι αρχές είχαν δώσει φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις για να ενισχύσουν την οικονομία, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι δαπάνες, από την πλευρά τους, αυξήθηκαν κατά 6,2% φθάνοντας τα 19,040 τρισεκατομμύρια γιουάν, καθώς η κυβέρνηση ενίσχυσε τις υποδομές για να τονώσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης.

Η Κίνα είδε την ανάπτυξή της να κάνει άλμα κατά το τρίτο τρίμηνο, στο 3,9% σε διάστημα έτους, παρά τα υγειονομικά λοκντάουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχθές, Δευτέρα, την επομένη της ανάδειξης του Σι Τζινπίνγκ για μια νέα θητεία, κάτι που ανησυχεί ωστόσο τις αγορές.

Το Πεκίνο όρισε στόχο για ανάπτυξη περίπου 5,5% φέτος, όμως πολλοί αναλυτές θεωρούν πως ο στόχος αυτός δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια κρίση στον τομέα των ακινήτων, που μαζί με εκείνο των κατασκευών αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών επηρεάστηκε επίσης αρνητικά από τα επανειλημμένα λοκντάουν και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, δύο στοιχεία της αυστηρής πολιτικής μηδενικής Covid που εφάρμοσε η Κίνα.