Κίνα: Συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο

0
4

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε εκ νέου τον Οκτώβριο, έπειτα από τη βραχεία ανάκαμψή της τον περασμένο μήνα, εξαιτίας των περιορισμών για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, που πλήττουν κάθε οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Ο δείκτης διευθυντών αγορών (Purchasing Managers Index, PMI) υποχώρησε στις 49,2 μονάδες, από τις 50,1 τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Όταν ο δείκτης αυτός υποχωρεί κάτω από το επίπεδο 50, σηματοδοτεί τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανέμεναν συρρίκνωση, ωστόσο μικρότερη (49,8).

Η μεταποιητική δραστηριότητα γνώρισε ελαφριά ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο, έπειτα από δύο μήνες συρρίκνωσης.

Η Κίνα συνεχίζει να εφαρμόζει άκαμπτη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που συνοψίζεται στη φράση «zero COVID», σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων περιστατικών του SARS-CoV-2 στη μεγαλούπολη Γουχάν (κεντρικά).

Η πολιτική αυτή μεταφράζεται στην επιβολή lockdowns όταν επιβεβαιώνονται περιστατικά Covid, στην υποβολή σε ουσιαστικά υποχρεωτικά τεστ PCR αρκετές φορές την εβδομάδα και ακόμη στην επιβολή καραντίνας σε όποιον ταξιδιώτη πέρασε από ζώνη που επλήγη.

Τα υγειονομικά μέτρα αυτά, που οδηγούν στο ξαφνικό κλείσιμο επιχειρήσεων και εργοστασίων, έχουν βαρύ κόστος για τη δραστηριότητα και τις μετακινήσεις, πλήττουν την οικονομία.

Ο μη-μεταποιητικός PMI, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τον τομέα των υπηρεσιών και αυτόν των κατασκευών, επίσης κατέγραψε υποχώρηση τον Οκτώβριο, στις 48,7 μονάδες.

Βρισκόταν σε θετικό έδαφος τον Σεπτέμβριο (50,6). Στη δική του περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που γνωρίζει συρρίκνωση από τον Απρίλιο.