Μεγάλη αναταραχή στα ομόλογα μέσω Τράπεζας της Αγγλίας

0
2

Άνοδο σημείωναν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης την Τετάρτη, με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να δίνει διορία τριών ημερών σε συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτές να διορθώσουν τα προβλήματά τους προτού αποσύρει τη στήριξη.

Η BoE, όπως σημειώνει το Reuters, εισήγαγε πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων ως απάντηση στην αύξηση του κόστους δανεισμού μετά από ένα πακέτο φορολογικών περικοπών που παρουσίασε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα.

Το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι την Παρασκευή.

Ο διοικητής Andrew Bailey είπε την Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει παράταση, ωστόσο, οι Financial Times επικαλέστηκαν αργότερα πηγές που ανέφεραν ότι η BoE είχε δηλώσει ιδιωτικά ότι οι εξαγορές θα μπορούσαν να παραταθούν.

Οι αποδόσεις

Τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία διαπραγματεύονταν όταν ο Bailey μιλούσε, σημείωσαν άνοδο σε υψηλό πολλών ετών, κάτι που με τη σειρά του επιβάρυνε την αγορά της ευρωζώνης. Τα αγγλικά ομόλογα άνοιξαν υπό πίεση, αλλά με το backstop της κεντρικής τράπεζας να παραμένει σε ισχύ, οι απώλειες ήταν πιο συγκρατημένες από ό,τι σε προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η απόδοση του 2ετους γερμανικού ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,832%, ενώ του 10ετούς ενισχυόταν κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,336%. Η απόδοση έφτασε σε υψηλό 11 ετών πάνω από το 2,36% την Τρίτη. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,69%, ενώ της ελληνικής 10ετίας υποχωρούσε ελαφρός στο 4,9%.

Με ελάχιστα οικονομικά δεδομένα να κινούν την αγορά, οι επενδυτές θα επικεντρώσουν αυτή την εβδομάδα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και είναι πιθανό να παγιώσουν τις προσδοκίες για πιο μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve.

Ο πληθωρισμός

Τα τελικά στοιχεία πληθωρισμού αναμένονται την Πέμπτη και από τη Γερμανία. Πριν από αυτό, οι επενδυτές θα μπορούν να αναλύσουν τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αργότερα την Τετάρτη.

«Αν και τρεις εβδομάδες ξεπερασμένα, τα πρακτικά θα πρέπει να έχουν έναν σχετικά επιθετικό τόνο, θέτοντας τις βάσεις για μια τέταρτη συνεχόμενη αύξηση 75 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα», είπε ο Michael Brown στρατηγικός αναλυτής της CaxtonFX.

«Ωστόσο, η πληθωρισμός αύριο το μεσημέρι είναι πιθανό να αποτελέσει ένα γεγονός πολύ μεγαλύτερου κινδύνου για την αγορά». Πρόσθεσε ότι τα τρία τέταρτα των ανακοινώσεων του φετινού πληθωρισμού έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Πηγή: ΟΤ