Οι κινέζοι δεν ανακοινώνουν τα στοχεία για την ανάπτυξη του γ΄ τριμήνου

0
3

Η Κίνα «ανέβαλε» επ' αόριστον σήμερα τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανάπτυξη κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, καθώς και άλλων οικονομικών δεικτών, τη στιγμή που το Κομμουνιστικό Κόμμα διεξάγει το συνέδριό του.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, που επρόκειτο αρχικά να δημοσιοποιήσει αύριο, Τρίτη, μια σειρά δεικτών, δεν έδωσε καμιά εξήγηση γι' αυτή την ασυνήθιστη αλλαγή χρονοδιαγράμματος την τελευταία στιγμή.

Ο επίσημος αριθμός για το ΑΕΠ της Κίνας, μολονότι είναι εξόχως πολιτικός και αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, έχει μεγάλη σημασία δεδομένου του βάρους της χώρας ως δεύτερης παγκόσμιας οικονομίας.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ της χώρας είχε αυξηθεί μόνο κατά 0,4% σε ετήσια βάση, επίδοση που είναι η χειρότερή του από το 2020, μετά το 4,8% του πρώτου τριμήνου.

Αντίθετα από πολλές χώρες, που επιλέγουν μια συμβίωση με τον ιό και αίρουν τους περιορισμούς, η Κίνα συνεχίζει να ακολουθεί μια αυστηρή πολιτική μηδενικής Covid.

Τα μέτρα αυτά, που συχνά επιφέρουν το ξαφνικό κλείσιμο επιχειρήσεων και εργοστασίων, εμποδίζουν τη δραστηριότητα και τις μετακινήσεις και επιβαρύνουν πολύ την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Παρά τον αντίκτυπό της στην οικονομική δραστηριότητα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβε χθες, Κυριακή, κατά την έναρξη των εργασιών του 20ου συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πως η πολιτική της μηδενικής Covid είναι βάσιμη, βάζοντας τέλος στις ελπίδες για επιστροφή στην ομαλότητα.

Την Παρασκευή η Κίνα είχε ήδη αναβάλει χωρίς καμιά εξήγηση τη δημοσίευση των στοιχείων της για το εμπόριο το μήνα Σεπτέμβριο.