Οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα στήριξης για τους ρητινεργάτες

0
3

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μέσω της οποίας καθορίζεται το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που θα λάβουν οι ρητινεργάτες οι οποιοι πραγματοποίησαν εργασίες πυροπροστασίας των δασών, κατά το έτος 2021.

   Συγκεκριμένα, το ύψος ενίσχυσης, ανά δικαιούχο, καθορίζεται σε 0,40 ευρώ ανά κιλό ρητίνης (2.300.000 ευρώ/5.628.829 κιλά ρητίνης περίπου, στα οποία περιλαμβάνονται 2.614.300 κιλά που παραδόθηκαν στις βιομηχανίες και εμπόρους ρητίνης και 3.014.529 κιλά που καταστράφηκαν λόγω πυρκαγιάς ή της κακοκαιρίας ΜΗΔΕΙΑ).

   Επίσης, το ποσό με το οποίο θα ενισχυθεί ο κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, με βάση τα οριζόμενα στον Κανονισμό De Minimis.

   Δικαιούχοι της ενίσχυσης, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι οι ρητινεργάτες μέλη δασικών συνεταιρισμών καθώς και μεμονωμένοι ρητινεργάτες, οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

   – Κατέχουν, ή ενοικιάζουν ρητινευόμενα δάση ή ασκούν δικαίωμα δουλείας επ' αυτών και αξιοποιούν έκταση πευκοδάσους σε περιοχές αρμοδιότητας Δασαρχείων Μεγάρων, Λίμνης, Χαλκίδας, Ιστιαίας, Κασσάνδρας και Κορίνθου.

   – Έχουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα.

   – Δεν ενισχύθηκαν για την ίδια δραστηριότητα από άλλο πρόγραμμα για το έτος 2021.

   – Ανέλαβαν την υποχρέωση και καθάρισαν τον υπόροφο του πευκοδάσους, σε ποσοστό περίπου 20% της συνολικής έκτασης που ρητίνευσαν, οσάκις δε εκδηλώθηκε πυρκαγιά επενέβησαν αμέσως, αμισθί, και σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών για την καταστολή της.