Πιέζονται τα ομόλογα της Ευρωζώνης – Ελπίδα από κάποιο ευρωομόλογο

0
3

Πιέσεις προκαλεί στα ομόλογα της ευρωζώνης η άνοδος του πληθωρισμού, καθώς έτσι «ανοίγει ο δρόμος» για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.

Στο μεταξύ αρνητικά επηρέασε τα ομόλογα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και δη τα Γερμανικά, η είδηση για την έκδοση Ευρωπαικών ομολόγων (ευρωομολόγων) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Ιδέα την οποία φαίνεται να συμμερίζεται ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι σχετικές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα.

Υπενθυμίζεται ότι σταθερά η Γερμανία είναι αντίθετη στην έκδοση ευρωομολόγων.

Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη ευνοεί τα ομόλογα του Ευρωπαικού Νότου γεγονός που αντανακλάται στην υποχώρηση που παρουσίασε σήμερα το ελληνικό 10ετές ομόλογο έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,92% από 4,74% που έκλεισε την Παρασκευή έναντι 2,32% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,6% από 2,66% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρω έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9692 δολ.από τα 0,9789 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9697 δολ.