Πολιτική και οικονομική θύελλα στη Βρετανία

0
3

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουάρτενγκ επιστρέφει σήμερα, μία ημέρα νωρίτερα, στο Λονδίνο από την Ουάσινγκτον, εν μέσω εικασιών για μια πιθανή αναστροφή στα μαζικά και μη χρηματοδοτούμενα δημοσιονομικά μέτρα του Λονδίνου, που έσπειραν τον πανικό στις αγορές.

Ο Κουάρτενγκ «είναι στον δρόμο της επιστροφής», επιβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στο AFP, σημειώνοντας ότι έπειτα από "εποικοδομητικές συναντήσεις" που είχε στην Ουάσινγκτον θα "συνεχίσει την εργασία πάνω στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού", η παρουσίαση του οποίου προβλέπεται για τις 31 Οκτωβρίου.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών έμεινε δύο ημέρες στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, με αφορμή τις φθινοπωρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20.

«Δεν είναι σπάνιο» ένας υπουργός «να επιστρέφει μια μέρα νωρίτερα από μια διεθνή επίσκεψη», διαβεβαίωσε σήμερα στο Sky News ο υπουργός Εμπορίου Γκρεγκ Χαντς, διευκρινίζοντας ότι οι βασικές σύνοδοι, στις οποίες θα μετείχε ο Κουάρτενγκ, ολοκληρώθηκαν.

Ωστόσο η επιστροφή αυτή νωρίτερα από το προβλεπόμενο τροφοδοτεί τις εικασίες στη Βρετανία ότι επίκειται αναστροφή στο πολύ αμφιλεγόμενο θέμα του "μίνι προϋπολογισμού" που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο οποίος προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων.

Η ανακοίνωση του "αναπτυξιακού αυτού σχεδίου" πυροδότησε εκτίναξη του κόστους του βρετανικού χρέους και την κατακρήμνιση της στερλίνας στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό της σε σύγκριση με το δολάριο, και έθεσε την πρωθυπουργό Λιζ Τρας υπό πίεση.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τις αγορές απέναντι σε έναν «σημαντικό κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της Βρετανίας», η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να παρέμβει αρκετές φορές από τις 28 Σεπτεμβρίου αγοράζοντας μακροπρόθεσμα ομόλογα του δημοσίου, αλλά η παρέμβαση αυτή τερματίζεται σήμερα, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην ατμόσφαιρα ανησυχίας.

Χθες, Πέμπτη, η στερλίνα είχε εκτοξευθεί στα ύψη έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των ομολόγων του βρετανικού δημοσίου είχαν πέσει, ενώ η αγορά έδειχνε να έχει καθησυχαστεί από τις πληροφορίες του Τύπου ότι μια αναστροφή της Ντάουνινγκ Στριτ όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα βρίσκεται στο τραπέζι.

Ωστόσο «ο υπουργός Οικονομικών και η πρωθυπουργός (Λιζ Τρας) είναι απολύτως αποφασισμένοι να εμμείνουν στα σχέδιά τους» κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού στις 31 Οκτωβρίου, βεβαίωσε σήμερα το πρωί ο Γκρεγκ Χαντς.