Ψηφίστηκε η Σύμβαση Ελλάδας-Γαλλίας κατά της διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φοροδιαφυγής

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής». Υπέρ του σχεδίου νόμου δήλωσαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. «Παρών», δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε ότι η νέα διμερής σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, κρίθηκε αναγκαία για την αποτύπωση των σύγχρονων φορολογικών τάσεων και εδράζεται στην πρότυπη σύμβαση ΟΟΣΑ, για το εισόδημα και το κεφάλαιο, η οποία είχε αναθεωρηθεί το 2017.

Η Σύμβαση που κυρώθηκε σήμερα από τη Βουλή, αντικαθιστά την ισχύουσα σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, η οποία συνάφθηκε το έτος 1963 και άρχισε να εφαρμόζεται το έτος 1965.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, η νέα Σύμβαση επεκτείνεται, πέρα από την αποφυγή διπλής φορολογίας, και σε διατάξεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε φορολογικά θέματα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι αμοιβαίες επενδύσεις και να ισχυροποιηθεί η οικονομική θέση των δύο χωρών, που «ιστορικά συνδέονται με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς».

   Στους στόχους της νέας διμερούς Σύμβασης, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, περιέλαβε:

   -την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, μέσω της αποφυγής διπλής φορολόγησης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, με τα κατάλληλα εργαλεία, όπως είναι η ανταλλαγή πληροφοριών.

   -την ενίσχυση των διακρατικών οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων, μέσω της δημιουργίας ασφαλούς και σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.

   -την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και προσώπων, μέσω της άρσης φορολογικών εμποδίων που λειτουργούν ανασχετικά.

Η Ελλάδα, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, διευρύνει και επικαιροποιεί διαρκώς το δίκτυο των διεθνών συμβάσεων, αυτού του αντικειμένου. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως υπογράμμισε, η διμερής σύμβαση που κυρώνεται σήμερα από την Ολομέλεια, «αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα, για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, καθώς και για την πρόληψη της διεθνούς φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που συντελούνται, μέσω της αναζήτησης ευνοϊκότερης σύμβασης». Ταυτόχρονα, όπως είπε, μέσω της σύμβασης διαμορφώνεται ένα ευνοϊκότερο και φιλικότερο περιβάλλον και στις δύο χώρες, διότι θεσπίζεται σταθερό φορολογικό καθεστώς μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών, το οποίο διαμορφώνει ευνοϊκό και ελκυστικό πλαίσιο, για την επενδυτική δραστηριότητα, την επέκταση και εμβάθυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και συνακόλουθα την οικονομική ανάπτυξη.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου είπε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα των διμερών αυτών συμβάσεων και το πώς αυτές διευκολύνουν τις εμπορικές σχέσεις και την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Τόνισε ωστόσο ότι όλες αυτές οι διμερείς συμβάσεις μένουν γράμμα κενό αν το κάθε κράτος δεν φροντίσει να ελέγχει τις εταιρείες που έρχονται και εγκαθίστανται και δραστηριοποιούνται στη γεωγραφική του περιφέρεια. Στο κλίμα αυτό, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο «μεγάλο πρόβλημα των off shore», «των οικονομικών οντοτήτων που δημιουργούνται για συγκεκριμένο σκοπό, όχι για επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά για να διευκολύνουν φορολογικά και μόνο τους ιδιοκτήτες τους» και «μέσω αυτών των εταιρειών, ουσιαστικά, νομιμοποιείται παραβατική συμπεριφορά».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα είπε ότι αυτού του τύπου οι διμερείς συμβάσεις, δεν είναι συμβάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους ή τους μικρούς επαγγελματίες και τα λαϊκά στρώματα. Είναι συμβάσεις, είπε, που αφορούν επιχειρηματικούς ομίλους, που επιδιώκουν μεγαλύτερη κερδοφορία, τους μεγαλομετόχους εταιρειών για τους οποίους εξασφαλίζονται χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, προκλητικές εκπτώσεις, θεσπίζεται η νόμιμη φοροδιαφυγή, ώστε να διαμορφωθεί πιο ευνοϊκό έδαφος, για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους και την προώθηση των επενδυτικών τους σχεδίων. «Αυτούς αφορούν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα ανέβηκε τέσσερις θέσεις στην κλίμακα του φορολογικού ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει ο ΟΟΣΑ», είπε η Μαρία Κομνηνάκα και επισήμανε ότι την ίδια στιγμή τα εργασιακά δικαιώματα τσακίζονται ολοένα και περισσότερο.

«Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει η κυβέρνηση πως οφείλει να καταθέτει προς συζήτηση αυτές τις συμβάσεις πριν υπογραφούν», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και πρόσθεσε πως «είναι απαράδεκτο να θεωρεί η κυβέρνηση πως έχει το δικαίωμα να υπογράφει συμβάσεις προκαταβολικά, επειδή διαθέτει την πλειοψηφία των εκατόν πενήντα επτά βουλευτών». Σε κάθε, περίπτωση, εξήγησε ο κ. Βιλιάρδος για τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία, «εάν υπερψηφίζαμε τη συμφωνία, θα ήταν σαν να αποδεχόμαστε τέτοιου είδους συμπεριφορές, κάτι που φυσικά δεν ισχύει και δεν συμβαίνει».

«Τα συμφέροντα είναι τεράστια», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης που επισήμανε ότι «στις 9 Μαΐου και για τρεις μέρες, είχε έρθει στην Ελλάδα μία μεγάλη ομάδα πολύ μεγάλων Γάλλων επιχειρηματιών και εταιρειών -είκοσι επτά συγκεκριμένα- οι οποίοι επισκέφτηκαν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Μεταφορών, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον υπουργό Ανάπτυξης για διμερή θέματα, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών».

Οι Γάλλοι, επέμεινε ο κ. Λογιάδης, «συζήτησαν για θέματα παραχωρήσεων οδικών αξόνων, ναυπηγικά προγράμματα, αερομεταφορές, έργα ασφάλειας και άμυνας, διαχείριση υδάτων, αποβλήτων, εξοπλισμών, θέματα κατασκευών, για τα θέματα των RAFALE που πρόσφατα αγοράσαμε, για τα θέματα των φρεγατών, για τα αεροπλάνα που έχει αγοράσει η AEGEAN από την AIRBUS».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, αξιοποίησε τη συζήτηση για να θέσει το ζήτημα των τιμών στην ενέργεια και στην αγορά. «Δίνετε τα περισσότερα σε λίγους και δίνετε τα λιγότερα στους πολλούς», είπε ο κ. Κόκκαλης και αναφέρθηκε ειδικότερα στα μέτρα για το καλάθι του νοικοκυριού, σημειώνοντας ότι αποτελούν ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης, ότι είναι μέρος ενός επικοινωνιακού μάρκετινγκ, που θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο», από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά και προϊόντα. Προειδοποίησε ότι υπάρχει τεράστια ανησυχία στην αγορά, για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τις προτάσεις των μικρομεσαίων επαγγελματιών και βιοτεχνών και να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, στη θέσπιση πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας και στη ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι σήμερα ο Έλληνας δεν μπορεί να πληρώσει το φαγητό του και ρεύμα του. «Είναι λυπηρό που η κυβέρνηση μπουκάρει στα σπίτια του Έλληνα για 500 ευρώ επειδή χρωστάει, ενώ η ΝΔ χρωστάει 300 εκατομμύρια», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του επενδυτικού περιβάλλοντος και τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι η φορολογική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ανέβηκε τέσσερις θέσεις διεθνώς, να μιλάμε για προβλήματα της οικονομίας». Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην προοπτικές και τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, στα στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας, στη μείωση των φόρων που έγινε από την κυβέρνηση και το πρόγραμμα στήριξης των νοικοκυριών, «το τρίτο μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΕ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε πως καθώς τα μέτρα στήριξης κατά της φτώχειας είναι στοχευμένα, τα στοιχεία για το 2021 θα καταδείξουν μείωση της φτώχιας, από μισή έως δύο μονάδες. Σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στο «καλάθι του νοικοκυριού», ο κ. Θεοχάρης είπε ότι το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να βρουν φθηνά, συγκεκριμένα προϊόντα και θα δημιουργήσει πίεση για δουλέψει ο ανταγωνισμός.

«Αυτή η προσπάθεια που γίνεται παρά της αντιρρήσεις από την επιτροπή Ανταγωνισμού, δείχνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις για την ακρίβεια, καινοτομεί», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.