Reuters: Στοχευμένη στήριξη για την ενέργεια θα συζητήσουν σήμερα στο Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ

0
3

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανό να δεσμευτούν τη Δευτέρα προκειμένου οι εθνικές χρηματοοικονομικές ασπίδες έναντι του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους να είναι προσωρινές και στοχευμένες, ώστε να μην πυροδοτηθεί ένα ανοδικό σπιράλ αύξησης τιμών και μισθών, που θα ενισχύσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Οι υπουργοί, που συναντιούνται στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να εκδώσουν δήλωση σχετικά με τη δημοσιονομική τους απάντηση στην εκτυλισσόμενη κρίση του κόστους διαβίωσης, που προκλήθηκε από την κατάρρευση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι συζητήσεις για τη δημοσιονομική απάντηση έρχονται καθώς η Γερμανία, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα δανειστεί από την αγορά για να χρηματοδοτήσει ένα σχήμα υποστήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το ενεργειακό κόστος, ύψους 200 δισ. ευρώ.

Το μέγεθος της γερμανικής απάντησης είναι πολλαπλάσιο των 67 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Γαλλία ή των 68 δισ. ευρώ που ετοιμάζει η Ιταλία.

Είναι επίσης πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης, δημιουργώντας ανησυχίες στην Κομισιόν για τη διατήρηση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων της ΕΕ.

Το μέγεθος της συνολικής κρατικής βοήθειας της ευρωζώνης για την οικονομία, που ήδη ξεπερνά το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, είναι επίσης πονοκέφαλος για την ΕΚΤ, η οποία αυξάνει τα επιτόκια για να ανακόψει τον υψηλό πληθωρισμό που έφτασε το 10% τον Σεπτέμβριο.

Η υποστήριξη, ενώ αμβλύνει τον άμεσο πόνο της ακριβότερης ενέργειας, στρεβλώνει επίσης τα σημάδια για τις τιμές από τις αγορές, που κανονικά θα οδηγούσαν σε μείωση της κατανάλωσης, και λειτουργεί ενάντια στις προσπάθειες της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό.