Στα 110 δολάρια το πετρέλαιο προβλέπει η UBS

0
2

Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι προβλέπει η UBS ότι θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου μέσα στους επόμενους μήνες, αν και με υποβαθμισμένες εκτιμήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική μελέτη, εξακολουθεί να «βλέπει» υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου τους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο, μειώνει τις προβλέψεις για τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2023 κατά 15 δολ./βαρέλι, αναμένοντας το Brent να διαμορφώνεται στα 110 USD/βαρέλι και το WTI στα 107 δολ./βαρέλι.

Η πρόβλεψη για τον Δεκέμβριο του 2023 ορίζεται επίσης στα 110 USD/βαρέλι για το Brent και στα 107 USD/βαρέλι για το WTI.

Η UBS προβλέπει ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει σφιχτή για τα επόμενα χρόνια εξαιτίας υποεπενδύσεων και λόγω της κεφαλαιακής πειθαρχίας των παραγωγών σχιστόλιθου στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, συμπεραίνει, απαιτούνται υψηλότερες τιμές για να δοθεί κίνητρο στην προσφορά και να επιβραδυνθεί η αύξηση της ζήτησης.

Ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη που αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, και οι αναπτυξιακές προκλήσεις στην Κίνα επιβαρύνουν αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, οι οικονομολόγοι της UBS υποβαθμίζουν την πρόβλεψη του Ιουνίου για παγκόσμιο ΑΕΠ στο 3,4% το 2023, στο 2,5%. Στις ΗΠΑ το προσδιορίζει σε 0,6%, στην ευρωζώνη στο 0,8% και στην Κίνα στο 4,6%.

Η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα μειωθεί φέτος, αλλά αναμένεται ανάκαμψη το 2023, καθώς αναμένεται ευρύτερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Η ισχυροποίηση του δολαρίου είναι ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας για τη ζήτηση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνεται.

Ωστόσο, παρά τους φόβους για ύφεση και την αυξημένη αβεβαιότητα στην αγορά, η ζήτηση πετρελαίου έχει αντοχές, διαπιστώνει η UBS. .

Για φέτος, προβλέπεται αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο κατά περίπου 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, υποστηριζόμενη ισχυρά από τις χώρες του ΟΟΣΑ, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Η ζήτηση πετρελαίου στον μεγαλύτερο καταναλωτή -τις ΗΠΑ- έφτασε τον Ιούνιο το υψηλότερο επίπεδο από το 2006 τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία του Ιουλίου δεν ήταν τόσο ισχυρά, αλλά ήταν ακόμα σταθερά.

Η ζήτηση στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή, αυξάνεται επί του παρόντος με τον ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά περίπου 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα ετησίως.

Όσον αφορά την Ευρώπη, εκεί παρατηρείται εξασθένηση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Λόγω, όμως, της ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα, οι χρήστες στρέφονται στο πετρέλαιο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αναμένεται να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.
Για τον ίδιο λόγο, αναμένεται και από κάποιες ασιατικές χώρες να καταναλώσουν περισσότερο πετρέλαιο.

Ως εκ τούτου, παρά τους φόβους για ύφεση, η ζήτηση πετρελαίου αυτήν τη στιγμή διατηρείται πάνω από τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ως εκ τούτου, παρά τους φόβους για ύφεση, η ζήτηση πετρελαίου αυτήν τη στιγμή διατηρείται πάνω από τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Το 2023, οι οικονομολόγοι της UBS αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί με ρυθμό υψηλότερο από την τάση που παρατηρείται για 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τη ζήτηση να ξεπερνά το ρεκόρ των 102 εκατ. βαρελιών την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Για το επόμενο έτος, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με φέτος είναι ότι αναμένεται η αύξηση της ζήτησης να προέλθει κυρίως από τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας.

Ωστόσο, η ζήτηση στον ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα είναι ασθενής. Προβλέπεται ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ θα αυξηθεί μόνο κατά 0,1 εκατ. βαρ./ημέρα το 2023, ενώ αναμένεται μείωση της ευρωπαϊκής ζήτησης.

Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή, η UBS εκτιμά ότι μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια, δεδομένου ότι αναμένεται πτώση της ρωσικής παραγωγής αργού το επόμενο έτος και αύξηση της ζήτησης, ο όμιλος, μέσα στο 2023, θα συμφωνήσει να αυξήσει ξανά την παραγωγή