Σταθεροποιείται πέριξ των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή του αερίου

0
3

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζει η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ο καλός καιρός περιορίζει τη ζήτηση, μολονότι το χρονοδιάγραμμα για τα κομβικής σημασίας μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης συνεχίζεται να μετατίθεται προς τα εμπρός.

Η τιμή του φυσικού αερίου νωρίτερα έφτασε να ενισχύεται κατά 6,7%, περιοριζόμενη αργότερα στο +1,2%. Οι υπουργοί Ενέργειας των "27" της ΕΕ έφτασαν την Τρίτη σε γενική συμφωνία για κοινές αγορές φυσικού αερίου και έθεσαν νέα καταληκτική ημερομηνία την 24η Νοεμβρίου για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για τον περιορισμό των τιμών ενέργειας.

Ένα κύμα ασυνήθιστα θερμού καιρού μέσα στον Οκτώβριο έδωσε στην ήπειρο αναπάντεχα μεγάλο χώρο ελιγμών. Καθυστέρησε έτσι την αύξηση ζήτησης, γεγονός που, μαζί με την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επέτρεψε την εισροή μεγαλύτερων των συνηθισμένων ποσοτήτων στους χώρους αποθήκευσης.

Όταν ωστόσο ο καιρός αναπόφευκτα θα κινηθεί προς πιο ψυχρές θερμοκρασίες, τα συγκεκριμένα αποθέματα θα αρχίσουν να υποχωρούν γρήγορα.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Νοεμβρίου, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, κυμαινόταν στα 101,01 ευρώ η μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ στις 11.50 το πρωί ώρα Ελλάδος. Εντός Οκτωβρίου, το συμβόλαιο έχει υποχωρήσει κατά 46%. Το βρετανικό αντίστοιχό του ενισχυόταν νωρίτερ κατά 1,5%.