Στη Ρωσία μεταβαίνει την Τρίτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

0
2

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν, θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στη Μόσχα προκειμένου να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μερικές ημέρες μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν "περιφερειακά θέματα και θέματα κοινού διεθνούς ενδιαφέροντος", μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM ανακοινώνοντας την επίσκεψη του σεΐχη Μοχάμεντ, μία από τις σπάνιες ενός αρχηγού κράτους στη Μόσχα μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η επίσκεψη του ηγέτη της πλούσιας πετρελαϊκής χώρας πραγματοποιείται μετά την απόφαση στις 5 Οκτωβρίου του ΟΠΕΚ+ να μειώσει δραστικά την παραγωγή αργού.

Η συμμαχία αυτή αποτελείται από τα 13 μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και δέκα άλλες χώρες υπό την ηγεσία της Μόσχας.

Έχει κατηγορηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παίζει το παιχνίδι της Μόσχας που έχει συμφέρον να διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.

Μετά τη σύνοδο του καρτέλ στις 5 Οκτωβρίου στη Βιέννη, ο υπουργός Ενέργειας των Εμιράτων Σουχάιλ μπεν Μοχάμεντ αλ-Μαζρουέι δήλωσε πως ο ΟΠΕΚ+ είναι μόνο ένας "τεχνικός οργανισμός" που δεν αναμειγνύεται στα πολιτικά διακυβεύματα.

Αρνούμενος εν πολλοίς να ανοίξει τις στρόφιγγες του μαύρου χρυσού, παρά τις εκκλήσεις των Δυτικών, ο ΟΠΕΚ+ προκάλεσε την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών που κατήγγειλαν την "ευθυγράμμισή" του με τη Ρωσία.

Παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, τα Εμιράτα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, ενίσχυσαν τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, απέφυγαν να καταδικάσουν απευθείας τη Μόσχα και περιορίστηκαν να κάνουν έκκληση για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης.

Το Αμπού Ντάμπι επιδιώκει ωστόσο καλές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως με τη Γερμανία. Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον περασμένο μήνα μια συμφωνία που προβλέπει την παροχή το 2022 και το 2023 υγροποιημένου φυσικού αερίου και ντίζελ στο Βερολίνο.

Η επίσκεψη του προέδρου των Εμιράτων στη Μόσχα θα είναι η τρίτη επίσκεψή του στο εξωτερικό αφότου διαδέχθηκε τον Μάιο τον εκλιπόντα ετεροθαλή αδελφό του στην ηγεσία της χώρας.

Έχει επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και τη Γαλλία.