Tesla Inc: Μείωση της τιμής των μετοχών κατά 8,6%, καθώς δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες της Wall Street

0
3

Η τιμή των μετοχών της Tesla Inc μειώθηκε κατά 8,6% χθες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς οι παραδόσεις οχημάτων κατά το τρίτο τρίμηνο δεν κάλυψαν τις προσδοκίες της Wall Street, εξαιτίας προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, με την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης να επιβραδύνεται, αλλά και τις αμφιβολίες για την πορεία της ζήτησης να κλιμακώνονται.

Η μείωση της τιμής των μετοχών είχε ως συνέπεια την απώλεια περισσότερων από 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων (72,29 δισεκατομμυρίων ευρώ) από την αγοραστική αξία της εταιρίας, που θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη οικονομική αξία, μεταξύ των βιομηχανιών παραγωγής οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παρέσυρε προς τα κάτω και τις τιμές των μετοχών άλλων κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων.

Παρά το ρεκόρ που καταγράφηκε στις παραδόσεις οχημάτων σε επίπεδο τριμήνου, η Tesla έχασε το στόχο ικανοποίησης των προσδοκιών της αγοράς, με ένα ασυνήθιστα μεγάλο κενό μεταξύ της παραγωγής και των παραδόσεων οχημάτων, καθώς προσπαθούσε να εξασφαλίσει την επαρκή μεταφορά των οχημάτων της σε μία περίοδο κορύφωσης της ζήτησης και σε προσιτό οικονομικό κόστος.

Οι μειωμένες παραδόσεις οχημάτων καταγράφονται σε μία περίοδο κατά την οποία, οι επενδυτές και οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες, με δεδομένες τις υψηλές τιμές των οχημάτων της Tesla, το υψηλότερο κόστος δανεισμού, αλλά και την απαισιόδοξη προοπτική για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

«Καθώς η Tesla συνεχίζει να δίνει έμφαση στα προβλήματα εφοδιασμού, το ενδεχόμενο για μία κάμψη της ζήτησης παραμένει πιθανό σε μεγάλο βαθμό», όπως δήλωσε ο Ράιαν Μπρίνκμαν αναλυτής της JP Morgan. Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η ζήτηση ενδέχεται να χάσει τη δυναμική της κατά τα επόμενα τρίμηνα, με τις πωλήσεις της Toyota Motor Corp στις ΗΠΑ να μειώνονται κατά 7,1%. “Για όσο θα συνεχίζεται η μεταφορά των οχημάτων, δεν αντιμετωπίζουμε κάποια ζητήματα”, ανακοίνωσε η Toyota.

Η Tesla θα χρειαστεί να παραδώσει περισσότερα από 450.000 οχήματα στο τέταρτο τρίμηνο, προκειμένου να υλοποιήσει το στόχο της για αύξηση των παραδόσεων σε ετήσιο ποσοστό 50%.

Το Reuters ανέφερε ότι η εταιρία έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή περίπου 495.000 οχημάτων Model Y και Model 3 κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.