Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό Συμβούλιο για την Ενέργεια στο Λουξεμβούργο στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής. Οι υπουργοί Ενέργειας αναμένεται να συμφωνήσουν πολιτικά επί των άρθρων και διατάξεων της προτεινόμενης νομοθεσίας, η οποία ουσιαστικά αποσκοπεί στην έγκαιρη προετοιμασία της Ευρώπης ενόψει του επόμενου χειμώνα 2023-2024.
Το σχέδιο Κανονισμού της Ευρ. Επιτροπής περιλαμβάνει τέσσερις δέσμες μέτρων για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, την έγκαιρη προετοιμασία των χωρών προκειμένου να φουλάρουν με αέριο τις αποθήκες τους, την αντιμετώπιση των ακραίων διακυμάνσεων των τιμών στα χρηματιστήρια, την επιβολή πλαφόν καθώς και την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Ευρ. Επιτροπή και στις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από τα κράτη – μέλη ώστε να αξιοποιείται η αγοραστική ισχύς της Ε.Ε. με αποτέλεσμα την επίτευξη ανταγωνιστικότερων τιμών στο φυσικό αέριο.
Σκρέκας: «Θα συνεργαστούμε για να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας»
«Θα χτίσουμε πάνω στα σημαντικά θεμέλια της συμφωνίας των αρχηγών κρατών» και «θα συνεργαστούμε για να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
«Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί κρατών έθεσαν τα θεμέλια μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά και θα συνεργαστούμε για να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει τώρα ένα σαφές μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στη φάση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην επείγουσα ανάγκη να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα των ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός
«Είμαστε ικανοποιημένοι που η τελική συμφωνία περιλαμβάνει δύο πτυχές των ελληνικών προτάσεων», προσέθεσε.
Σίμσον: Θα εξετάσουμε τι σημαίνει το ιβηρικό μοντέλο από πλευράς δαπανών, διότι τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά ενεργειακά μίγματα
Το τι σημαίνει πιθανή επέκταση του ιβηρικού μοντέλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουν οι υπουργοί Ενέργειας σήμερα στο Λουξεμβούργο, ανέφερε η αρμόδια Επίτροπος Κάντρι Σίμσον.
Προσερχόμενη στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας σημείωσε ότι οι ηγέτες ζήτησαν από την Κομισιόν να παράσχει μια ανάλυση σε σχέση με το εν λόγω μοντέλο.
«Η Ιβηρική χερσόνησος δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένη με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ήταν πιθανόν λοιπόν να εξετάσουμε αυτή την εναλλακτική εκεί (το ιβηρικό μοντέλο) και οι ηγέτες μας ζήτησαν να αναλύσουμε πώς να το επεκτείνουμε και τι σημαίνει από την άποψη των δαπανών διότι τα διαφορετικά κράτη μέλη έχουν διαφορετικά ενεργειακά μίγματα» επισήμανε η κ. Σίμσον.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το πακέτο των μέτρων «περιλαμβάνει έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για τιμές του φυσικού αερίου, την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μέτρα για το πώς θα προχωρήσει η από κοινού αγορά φυσικού αερίου. Οι ηγέτες ενέκριναν αυτή την προσέγγιση και μας ζήτησαν να προχωρήσουμε».
Τέλος, οι υπουργοί θα εξετάσουν το θέμα του υδρογόνου, αλλά και την οδηγία για τα κτίρια με την Επίτροπο Ενέργειας να εκφράζει την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινός τόπος στο συγκεκριμένο θέμα καθώς «τα κτίρια αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο της κατανάλωσης φυσικού αερίου ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα».