Βουλγαρία: Η κυβέρνηση δεν θα υποβάλει σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023

0
3

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν θα υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 στο κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Ροσίτσα Βέλκοβα, αφήνοντας ενδεχομένως στον διάδοχό της τη δύσκολη επιλογή είτε να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε να περικόψει τις δαπάνες.

Στην ομιλία της προς τους βουλευτές, η Βέλκοβα είπε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα προτείνει να παραταθεί ο προϋπολογισμός του 2022 στο νέο έτος μέχρι ότου καταστεί δυνατός ο διορισμός μιας μόνιμης κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια αλλαγή στη θέση του υπουργείου Οικονομικών, που ανακοίνωσε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 την Πέμπτη με δημοσιονομικό έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ και νέο χρέος περίπου 16 δισεκ. λέβα (8 δισεκ. δολάρια) και είπε ότι θα το υπέβαλλε στο κοινοβούλιο.

«Μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να εργαστεί στο βασικό μας σενάριο για έναν προϋπολογισμό με δημοσιονομικό έλλειμμα 6,6% και να αποφασίσει πώς να τον τροποποιήσει ανάλογα με τις προτεραιότητές της», είπε η Βέλκοβα.

Η Βουλγαρία, που συγκλονίζεται από πολιτική αστάθεια, αντιμετωπίζει μακρές και δύσκολες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, τις τέταρτες μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια, που είχαν αποτέλεσμα ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο. Το ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το πολιτικό αδιέξοδο θέτει μια απειλή στα σχέδια της Βουλγαρίας να υιοθετήσει το ευρώ από τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα παρουσιάσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο που θα παραβιάζει τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα απειλεί τα σχέδια της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην ευρωζώνη, δήλωσε η Βέλκοβα.

Επίσης, δεν θα προτείνει ένα σχέδιο εντός του ορίου ελλείμματος 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ επειδή κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μεγάλες περικοπές δαπανών.

Η πρόβλεψη για υψηλό έλλειμμα το 2023 είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αυξήσεων στις κρατικές συντάξεις και των περικοπών στον φόρο προστιθέμενης αξίας στο ψωμί και στη θέρμανση νωρίτερα φέτος, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,6% το 2023 από 2,9% το 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η μικρή και ανοικτή οικονομία της Βουλγαρίας αναμένεται να κλείσει το 2022 με δημοσιονομικό έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ.

Το μεταρρυθμιστικό κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή, η κυβέρνηση του οποίου συνέταξε το σχέδιο προϋπολογισμού 2022, αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης για το 2023 και υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός του 2023 θα μπορούσε να έχει μικρότερο έλλειμμα χωρίς να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες.