Βρετανία: Μεγάλα τα οικονομικά προβλήματα για τον επόμενο Πρωθυπουργό

0
3

Οι Βρετανοί καταναλωτές μείωσαν σημαντικά τις δαπάνες τους τον περασμένο μήνα και η εμπιστοσύνη τους βρίσκεται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που αποτυπώνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, που θα πρέπει επίσης να λάβει επώδυνα μέτρα για να επιβραδύνει τον δημόσιο δανεισμό που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έρχονται να προστεθούν στις ενδείξεις ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί από τα όσα σχεδιάζει ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ προκειμένου να αμβλύνει την κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές μετά τη βραχύβια θητεία της πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Οι λιανικές πωλήσεις βάσει όγκου μειώθηκαν κατά 1,4% από τον Αύγουστο –σχεδόν κατά τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τη μείωση κατά 0,5% που ανέμεναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

Οι πωλήσεις καυσίμων ήταν κατά 10% χαμηλότερες από τον Φεβρουάριο του 2020 καθώς οι υψηλές τιμές οδήγησαν τον κόσμο στο να περιορίσει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα.

Ένας ακόμα παράγοντας που έπαιξε ρόλο ήταν η αργία που κηρύχθηκε για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, όταν πολλά καταστήματα έμειναν κλειστά. Κατά τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 2,0%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ καθώς τα νοικοκυριά αντέδρασαν στον συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και χαώδους πολιτικής κατάστασης στη Βρετανία.

Παράλληλα, τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) έδειξαν ότι η Βρετανία δανείστηκε 20,01 δισεκ. λίρες (22,37 δισεκ. δολάρια) τον Σεπτέμβριο, περισσότερα από τα 17,1 δισεκ. λίρες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Έως τώρα κατά το οικονομικό έτος 2022/23, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, ο δανεισμός έχει ανέλθει στα 72,5 δισεκ. λίρες, μειωμένος κατά περίπου 26% από την ίδια περίοδο πέρυσι αλλά διπλάσιος συγκριτικά με την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2019, πριν από την πανδημία.