Χατζηδάκης: Η ανεργία μειώθηκε κατά 5,1% την τελευταία τριετία

0
2

Στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά εργασίας και τις παρεμβάσεις για να αρθούν οι αποκλεισμοί αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης από το Olympia Forum III, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ. Στο πάνελ στο οποίο συμμετείχε, αναλύοντας τα στοιχεία για την ανεργία, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκε κατά 5,1%, καθώς από το 17,5% τον Ιούλιο του 2019, υποχώρησε φέτος στο 12,4% φέτος και όπως είπε «αυτό δεν έτυχε, πέτυχε», καθώς ήταν αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Συνεχίζουμε με σοβαρότητα και δουλειά», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Τόνισε ακόμα ότι με τον νέο νόμο «Δουλειές ξανά» θα υπάρξει πιο σύγχρονη και δίκαιη επιδοματική πολιτική ενώ σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ξεκαθάρισε ότι προχωράει κανονικά. Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε επίσης ότι η ελληνική οικονομία αντέχει στους κλυδωνισμούς από την πανδημική και ενεργειακή κρίση, καταγράφοντας σημαντική αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων και του ΑΕΠ.

Στις πολύ μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και στις ακόμα περισσότερες που έρχονται, αναφέρθηκε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης. Στόχος, όπως είπε να μετατραπεί σε μία σύγχρονη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με βασική προτεραιότητα την ταχύτερη ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Ο κ. Πρωτοψάλτης υπογράμμισε ακόμα την ιδιαίτερη σημασία της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης με την ΔΥΠΑ να επενδύει το επόμενο διάστημα σε στοχευμένα προγράμματα, όπως είπε.

Η Ρενάτα Λέμος, ανώτερη οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα, που έλαβε μέρος στο ίδιο πάνελ, τόνισε ότι η εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες δεξιότητες στους φοιτητές, γι΄ αυτό και χρειάζεται να βελτιωθεί το μάνατζμεντ των δημοσίων πανεπιστημίων. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα πρότζεκτ που «τρέχουν» πιλοτικά η Παγκόσμια Τράπεζα και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για τη σχολική διαρροή, με στόχο να βελτιώσει την κατάσταση σε ΕΠΑΛ και σχολές μαθητείας και να περιοριστεί ο αριθμός των μαθητών που εγκαταλείπει το σχολείο.

Στη δική της τοποθέτηση η Κάρεν Μαγκουάιαρ, επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Απασχόλησης, Δεξιοτήτων & Κοινωνικής Καινοτομίας του ΟΟΣΑ, εξέφρασε ανησυχίες για απώλεια θέσεων εργασίας σε ενεργοβόρους τομείς, όπως και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από το υψηλό κόστος της ενέργειας ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να διαχειριστεί ο εργαζόμενος, βελτιώνοντας τις δεξιότητές του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ