Ανύπαρκτη η Κομισιόν – Στις καλένδες οι αποφάσεις για την ενέργεια

0
3

Στο κενό φαίνεται να πέφτει η ύστατη προσπάθεια για συμφωνία χαμηλότερου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, καθώς τα κράτη-μέλη πιέζουν για ένα πολύ χαμηλό όριο τιμής, ενώ η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει «ταβάνι» στην τιμή στα 275 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των «15» που είχαν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, οι «15» επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου, πριν από την Σύνοδο Κορυφής.

Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ: Η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει εάν αντιμετωπίσουμε μία περίοδο σαν του Αυγούστου

Η Κομισιόν κατέθεσε την πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό με βάση την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι (η πρόταση) δίνει μία σταθερή βάση για τη σημερινή συζήτηση των υπουργών.

Πολωνία: Η πρόταση για το πλαφόν στο αέριο είναι κλειδί, όμως αυτό που προέκυψε προχθές είναι ένα αστείο

Ερωτηθείσα για το πώς θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, η κ. Σίμσον ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να «διευκολύνει» την συμφωνία, αλλά και να βοηθήσει την τσεχική προεδρία έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες».

«Πολλά κράτη-μέλη έχουν ανησυχίες και γι’ αυτό συναντιόμαστε. Όλες οι διαφορετικές θέσεις μας επέτρεψαν στο τέλος να φτάσουμε σε συμφωνία σε προηγούμενες προτάσεις και έχω ελπίδα ότι αυτή τη φορά δε θα είναι διαφορετικά» επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των χωρών του Νότου, οι οποίες κάνουν λόγο για υψηλό όριο στα 275 ευρώ, αλλά και σκληρές προϋποθέσεις, απάντησε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε σαφείς οδηγίες, ότι πρέπει να προσέξουμε πιθανούς κινδύνους και το κάναμε. Κάποιοι κίνδυνοι παραμένουν αλλά αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μία περίοδο σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα όμως, δεν θα ενεργοποιήσουμε την παρέμβαση στην αγορά εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο».

Επίσης, η Κάντρι Σίμσον υπογράμμισε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να διαβεβαιώσουμε την ασφάλεια των προμηθειών και να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα κράτη-μέλη θα φτάσουν σε πολιτική συμφωνία» σε ζητήματα όπως η κοινή αγορά φυσικού αερίου και η ισχυρότερη αλληλεγγύη.

«Οι συζητήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία στήριξη σε αυτά τα μέτρα και η πολιτική συμφωνία σήμερα θα στείλει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι σε αυτή την κρίση . Πρέπει να προχωρήσουμε με την εφαρμογή , δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για χάσιμο» τόνισε.

Πολωνή υπ. Κλίματος: Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του αερίου είναι ένα «αστείο»
«Αστείο» χαρακτήρισε η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, η οποία χαρακτηρίσθηκε εξάλλου «μη ικανοποιητική» από τη βελγίδα υπουργό Ενέργειας.

Οι επικρίσεις είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στις μελλοντικές τιμές του αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Η πρόταση για το πλαφόν στο αέριο είναι κλειδί, όμως αυτό που προέκυψε προχθές είναι ένα αστείο. Παρουσιάσθηκε την τελευταία στιγμή και αποκλίνει απ’ αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως και (το πλαφόν) δεν είναι αποδεκτό, καθώς είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά», δήλωσε στις Βρυξέλλες η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα Άννα Μόσκβα.

Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα, θέλουν την επιβολή ενός πλαφόν, ενώ ένα στρατόπεδο με επικεφαλής τη Γερμανία υποστηρίζει πως το πλαφόν αυτό θα εμποδίσει τις προμήθειες αερίου.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την πρόταση• δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν την αρχή για μια συζήτηση», πρόσθεσε η Μόσκβα.

Η βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνε φαν ντερ Στρέτεν, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πως η πρόταση της Κομισιόν «δεν είναι ικανοποιητική».
«Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (…) δεν λέει ξεκάθαρα αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε η φαν ντερ Στρέτεν στους δημοσιογράφους.

Σκρέκας: Πλαφόν 150 – 200 ευρώ/MWh στο αέριο τώρα

Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ως προς τον πήχη που θα πρέπει να τεθεί για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου TTF.
Προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο Έλληνας υπουργός με δηλώσεις του απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν:

«Μία τιμή στα 275 ευρώ/MWh δεν είναι πλαφόν. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό σοκ από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και κάτι πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα. Χάνουμε χρόνο και πρέπει να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε έναν πιο ρεαλιστικό μηχανισμό που να αποτρέπει την εμφάνιση τιμών σαν εκείνες του περασμένου Αυγούστου. Χρειάζεται ένας διαφορετικός μηχανισμός που να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις υψηλές τιμές. Η Ευρώπη αγοράζει ακριβότερα αέριο από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη».

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των χωρών του μπλοκ της Γερμανίας και τις ανησυχίες για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με την επιβολή πλαφόν, ο κ. Σκρέκας σχολίασε:

«Δεν δικαιολογούνται αυτές οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες πάνω από 95% και τα πλοία μεταφοράς LNG στις θάλασσες της Ευρώπης είναι πολλά και έτοιμα να προσφέρουν αερίου. Δεν βρίσκουν κενές θέσεις στα terminals. Δεν δικαιολογούνται αυτές οι υψηλές τιμές».

Ο Έλληνας υπουργός ρωτήθηκε για το αν η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να μπλοκάρουν τον κανονισμό για την επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση τους για αλλαγή του ύψους του πλαφόν στο αέριο:

«Έχουμε συμφωνήσει ώστε ο κανονισμός αλληλεγγύης να περάσει μαζί με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς (πλαφόν)», είπε ο κ. Σκρέκας αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στο αν η αντίδραση των κρατών που στηρίζουν το πλαφόν θα είναι να μπλοκάρουν τον άλλον κανονισμό της επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ.
Τώρα η εφαρμογή του πλαφόν

Ο κ. Σκρέκας απάντησε και στην ερώτηση ως προς το ύψος του πλαφόν που θα πρέπει να αποφασίσει η Ε.Ε.: «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι μία τιμή ανάμεσα στα 150 με 200 ευρώ/MWh. Τώρα πρέπει να δοκιμάσουμε τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς. Τώρα που οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες. Η εφαρμογή του μηχανισμού τον επόμενο χειμώνα θα είναι πολύ δύσκολη…», κατέληξε

Πληροφορίες και από ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ