Ενεργειακά μέτρα στήριξης και στις ΗΠΑ

0
4

Το ποσό των 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα να μειώσουν το κόστος θέρμανσης φέτος τον χειμώνα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ θα παράσχει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Ενεργειακής Βοήθειας για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (LIHEAP).

Οι αμερικανοί καταναλωτές εκτιμάται ότι θα κληθούν να πληρώσουν έως και 28% ακριβότερα τη θέρμανση των σπιτιών τους αυτόν τον χειμώνα σε σχέση με πέρυσι, λόγω του αυξημένου κόστους καυσίμων και του ψυχρότερου καιρού, όπως προέβλεψε η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) στις εκτιμήσεις της για τα χειμερινά καύσιμα τον Οκτώβριο.

Το νέο πρόγραμμα στήριξης θα βοηθήσει τους Αμερικανούς με το κόστος θέρμανσης και τους απλήρωτους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, αλλά και με τη συντήρηση ή επισκευή των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το ενεργειακό κόστος τους, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Στα 9 δισ. η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Από τη μεριά του, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα διαθέσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού προκειμένου να στηρίξει έως και 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους ώστε να έχουν μικρότερες καταναλώσεις και χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.

Περίπου το 90% των 130 εκατομμυρίων νοικοκυριών των ΗΠΑ βασίζονται σε φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανσή τους. Τα υπόλοιπα νοικοκυριά χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, προπάνιο ή ξύλο για να θερμανθούν.

Η EIA προβλέπει ότι το μέσο νοικοκυριό θα ξοδέψει περίπου 931 δολάρια για θέρμανση με φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα και περίπου 1.359 δολάρια για θέρμανση με ηλεκτρικά μέσα. Πρόκειται για αύξηση κατά 28% όσον αφορά στο φυσικό αέριο και κατά 10% στην ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα σπίτια που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης θα ξοδέψουν περίπου 2.354 δολάρια για να θερμανθούν αυτό το χειμώνα, ποσό αυξημένο κατά 27% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι χρήστες προπανίου θα δουν το κόστος τους να αυξάνεται κατά 5% στα 1.668 δολάρια, σύμφωνα με τις προοπτικές της EIA.

Το φυσικό αέριο παραμένει η φθηνότερη πηγή θέρμανσης

Παρά τη μεγάλη αύξηση του κόστους, το φυσικό αέριο θα παραμείνει η φθηνότερη πηγή θερμότητας της χώρας.

Οι οικογένειες δυσκολεύονται ήδη να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με περίπου ένα στα έξι νοικοκυριά των ΗΠΑ να καθυστερούν την εξόφλησή τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την αρμόδια αμερικανική αρχή (NEADA) τον Οκτώβριο.

Εκτιμάται ότι τα νοικοκυριά των ΗΠΑ χρωστούν συνολικά 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

«Η αύξηση του ενεργειακού κόστους για το σπίτι αυτό το χειμώνα θα θέσει εκατομμύρια οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος σε κίνδυνο να μείνουν πίσω στους λογαριασμούς ενέργειας και να μην έχουν άλλη επιλογή από το να λάβουν δύσκολες αποφάσεις μεταξύ της πληρωμής για τρόφιμα, φάρμακα και ενοίκιο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της NEADA, Mark Wolfe.