Eurobank: Εκδίδει 5ετές ομόλογο Tier 2 με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ

0
2

Στην άντληση 300 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου της κατηγορίας Tier II στοχεύει η Eurobank μέσω εντολής που έδωσε σε Barclays, JP Morgan και Morgan Stanley για την έκδοση τίτλου 10ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης μετά την 5ετία.

Το επιτόκιο της έκδοσης υπολογίζεται κοντά στο 10%, καθώς οι εκδόσεις Tier II είναι ακριβότερες αυτών των senior preferred notes.

Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής ικανοποίησης των στόχων για τα MREL που έχουν καλυφθεί για το 2022, αλλά  όπως έχει προαναγγείλει η διοίκηση η πολιτική της Τράπεζας προβλέπει την σταδιακή αναπλήρωση του Tier II ομολόγου που είχε εκδώσει το 2018 για το σκέλος μόνο που προσμετράται στα ίδια κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι το ομόλογο ύψους 950 εκατ. ευρώ είχε καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο 6,4% και με δυνατότητα ανάκλησης το 2023, δικαίωμα που η Τράπεζα εξετάζει να μην ασκήσει, παρά μόνο για το σκέλος που αντιστοιχεί στην ετήσια απομείωσή του.

Να σημειωθεί ότι ο SRB για τα Tier II ομόλογα ορίζει ότι μετά την 5ετία απομειώνεται η αξία τους που υπολογίζεται στα εποπτικά κεφάλαια κατά 20% κάθε χρόνο και επομένως όσο πλησιάζουν στην ωρίμανσή τους μειώνεται και η συνεισφορά τους στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.

Έτσι η Τράπεζα υλοποιεί την πολιτική μη ανάκλησης του ομολόγου των 950 εκατ. ευρώ, διακρατώντας τον τίτλο και στην έκδοση μέρους αυτού, ίσου ή λίγο μεγαλύτερου με το ποσό της ετήσιας απομείωσης, που είναι τα 190 εκατ. ευρώ περίπου

Στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών η διοίκηση της Eurobank είχε προαναγγείλει ότι εφόσον η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί θα συνεκτιμήσει το ενδεχόμενο μη ανάκλησής του, σταθμίζοντας την απώλεια κεφαλαίου που θα έχει η απομείωσή του ανά έτος από τα εποπτικά κεφάλαια μετά την 5ετία.