Η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία «εκτοξεύει» τον «δείκτη φόβου»

0
3

Αυξημένη αβεβαιότητα για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς διακρίνεται στον έναν από τους δυο εξειδικευμένους δείκτες που δημοσιεύει κάθε μήνα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

   Το ΚΕΠΕ δημοσίευσε σήμερα τους δυο δείκτες. Συγκεκριμένα προκύπτουν τα εξής:

   – Σύνθετος Δείκτης Προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Ιούλιο του 2022, ο ΣΔΠ σημείωσε πτώση, για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο, παρ' ότι εξακολουθεί να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Η εν λόγω εξέλιξη είναι πιθανό να συνδέεται με την ενδιάμεση μεταβλητότητα που συχνά χαρακτηρίζει τον ΣΔΠ. Εντούτοις, ενδέχεται να σηματοδοτεί τη διακοπή της συνολικά ευνοϊκής πορείας που ακολουθεί ο ΣΔΠ και δύναται να αντανακλά μια μεταστροφή των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για επιδείνωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών.

Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται ότι η εξέλιξη του ΣΔΠ αντικατοπτρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την απορρέουσα αβεβαιότητα που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συνεπώς, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν καθιστούν αναγκαία την επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

   – Δείκτης «Φόβου». Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV τον Οκτώβριο του 2022 έφτασε το 35,37% στις 31/10/2022 από 28,30% στις 30/9/2022. Η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 φτάνοντας το 32,67% από 28,35% τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο δείκτης κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,59%. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.