Η Γερμανία μπλόκαρε την πώληση δύο εταιρειών κατασκευής μικροτσίπ σε κινεζική εταιρεία για λόγους ασφαλείας

0
4

Η Γερμανία μπλόκαρε την Τετάρτη την πώληση δύο εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών (τσιπ) σε εταιρεία κινεζικής ιδιοκτησίας λόγω πιθανής απειλής για την ασφάλεια της χώρας.

«Πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τις εξαγορές εταιρειών όταν σχετίζονται με σημαντικές υποδομές ή όταν υπάρχει κίνδυνος η τεχνολογία να εισρεύσει σε αγοραστές από χώρες εκτός ΕΕ», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η κινεζική εταιρεία Sai MicroElectronics επιδίωκε να αγοράσει το εργοστάσιο της Elmos στο Ντόρτμουντ μέσω της σουηδικής θυγατρικής Silex.

Η γερμανική Κυβέρνηση έχει απορρίψει τη σχεδιαζόμενη εξαγορά επειδή «η αγορά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την τάξη και την ασφάλεια της Γερμανίας», τονίζει το Υπουργείο Οικονομίας.

Άλλοι τρόποι για μείωση των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της εξαγοράς, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, «δεν ήταν δυνατό να εξαλείψουν τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί», υπογραμμίζει.

Μια δεύτερη εξαγορά απορρίφθηκε, είπε ο κ. Χάμπεκ, χωρίς να κατονομάσει τις εταιρείες που εμπλέκονται λόγω “εμπορικών μυστικών”.

Ωστόσο, η Υπουργός Έρευνας της Γερμανίας Bettina Stark-Watzinger κατονόμασε την εταιρεία ERS Electronic με έδρα τη Βαυαρία, η οποία προμηθεύει μια τεχνολογία ψύξης τους κατασκευαστές γκοφρετών.

Οι φόβοι αυξάνονται στην οικονομική δύναμη της Ευρώπης σχετικά με την υπερβολική εξάρτηση της χώρας από το Πεκίνο και στο ενδεχόμενο κρίσιμες υποδομές να πέσουν στα χέρια κινεζικών εταιρειών που συνδέονται με το κράτος της Κίνας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη σημαντική μείωση των κρίσιμων προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει επιτείνει περαιτέρω τις ανησυχίες.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανία μικροτσίπ έχει τεθεί υπό έλεγχο, καθώς παράγει βασικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε όλη τη βιομηχανία, από ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης μέχρι οχήματα με μπαταρία.

Εντός του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε έναν «Νόμο για τα τσιπ» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο τον διπλασιασμό του μεριδίου αγοράς της Ευρώπης στους ημιαγωγούς και την απεξάρτηση της από προμήθειες από την Ασία.