ΗΠΑ: Στο 7,7% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

0
4

Μεγαλύτερη μείωση από όσο αναμενόταν κατέγραψε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, στο 7,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η χαμηλότερη ετήσια άνοδος από τον περασμένο Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι και μικρότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών (έκαναν λόγο για 7,9%), σύμφωνα με τον Dow Jones. Εξαιρουμένου του κόστους τροφίμων και ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός Δείκτης Τιμών

Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% για τον Οκτώβριο και 6,3% σε ετήσια βάση. Και αυτή η καταγραφή ήταν μικρότερη από το αρχικά εκτιμώμενο.

Η εξέλιξη αυτή διατηρεί στο τραπέζι μία ακόμα, την πέμπτη κατά σειρά, αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Federal Reserve τον επόμενο μήνα.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φωνές που καλούν τη Fed να ρίξει ρυθμούς, προκειμένου να αποφευχθεί μια απότομη προσγείωση, ή ακόμα και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η εκρηκτική αύξηση του κόστους ζωής έχει επιβαρύνει σημαντικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, αν και όχι στον βαθμό που ανέμεναν αρκετοί.

Το «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών, με συντριπτική νίκη και στα δύο σώματα δεν βρήκε τον δρόμο του και η αναμέτρηση εξελίσσεται σε θρίλερ.