Προϋπολογισμός 2023: Συμπλήρωση 200 ετών από τη σύνταξη του πρώτου υποθετικού λογαριασμού των δημόσιων εσόδων και εξόδων

0
2

Κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2023.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023, θα διεξαχθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2022. Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός θα αρχίσει να συζητείται στις 13 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου.

Η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 συνοδεύεται από ειδικό έκθεση του προϋπολογισμού επιδόσεων του οικονομικού έτους 2023.

«Με τον προϋπολογισμό του 2023 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη σύνταξη του πρώτου υποθετικού λογαριασμού των εσόδων και εξόδων, ο οποίος συντάχθηκε τον Απρίλιο του 1823 και αποτέλεσε τον προπομπό του κρατικού προϋπολογισμού.

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 που κατατίθεται σήμερα, περιλαμβάνεται και αντίγραφο του πρώτου υποθετικού λογαριασμού των εσόδων και εξόδων της διοικήσεως όπως αυτός συντάχθηκε το 1823», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και επισήμανε: «Διαφαίνεται ότι για τη σύνταξη του υποθετικού λογαριασμού είχε συσταθεί ειδική επιτροπή αποτελούμενη από έξι πολιτικούς και έξι στρατιωτικούς η οποία ολοκλήρωσε το έργο της μέσα σε 8 ημέρες και ενώ στο υπουργείο Οικονομικών εκείνη την περίοδο υπηρετούσε μόνο ένας υπάλληλος, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών».

«Το αγωνιζόμενο έθνος το 1823 κατέθεσε προϋπολογισμό. Σήμερα ξέρουμε ποια ήταν τα έξοδα εκείνης της χρονιάς, τα υπολογιζόμενα έσοδα στα οποία προφανώς έπεσαν έξω», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και πρόσθεσε:

«Ο Αδαμάντιος Κοραής, σχολιάζοντας αυτή τη διάταξη του Συντάγματος που προβλέπει προϋπολογισμό, σε ένα κράτος πριν ακόμη συγκροτηθεί επισήμως, και μέσα στον αγώνα κατά μιας αυτοκρατορίας, η οποία δεν είχε δημοσιονομική αντίληψη -η οθωμανική αυτοκρατορία συνέταξε προϋπολογισμό, πρώτη φορά, το 1863- ο Αδαμάντιος Κοραής λοιπόν, σχολιάζοντας αυτή τη διάταξη του Συντάγματος που απαιτεί για ένα σύγχρονο κράτος, πριν από 200 χρόνια, προϋπολογισμό, έλεγε ότι αυτό είναι στοιχείο ελευθερίας, στοιχείο δηλαδή, που ο πολίτης, ξέροντας τα έσοδα και τα έξοδα, είναι ελεύθερος από την αυθαιρεσία».

«Σήμερα, κ. υπουργέ, μας ανακοινώσατε ότι ελευθερωθήκαμε από την 12ετή επιτήρηση και μας θυμίσατε ένα άλλο στοιχείο ελευθερίας», είπε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Κατατίθεται λοιπόν μαζί με τον προϋπολογισμό του 2023 και η ιστορική μνήμη για τον πρώτο προϋπολογισμό του αγωνιζόμενου έθνους».

Ο κ. Τασούλας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι προκειμένου η Βουλή να τιμήσει τη συμβολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην ορθή δημοσιονομική διαχείριση, θα επανεκδόσει το βιβλίου του καθηγητή Παναγιώτη Δερτιλή του 1958 «Συμβολή στην Ιστορία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».