Πτώση στις χρηματαγορές διεθνώς λόγω Κίνας και ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

0
4

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν την Τετάρτη μετά τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα που δημοσιοποίησε η Κίνα και καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Το δολάριο αυξήθηκε έντονα έναντι της βρετανικής λίρας, η οποία βρίσκεται υπό πίεση λόγω της ζοφερής οικονομικής προοπτικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς τα επίσημα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται σε μαρασμό, λόγω της αυστηρής πολιτικής για μηδενικά περιστατικά COVID και τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν.

Οι μετοχές του ιδιοκτήτη του Facebook "Meta" εκτινάχθηκαν 8% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα απολύσει 11.000 υπαλλήλους, σε μια κίνηση που ακολουθεί μια πρόσφατη βουτιά στην αξία της.

Το Bitcoin συνέχισε να διολισθαίνει λόγω της κατάρρευσης  σχεδόν της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων FTX, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια στα $17.052,49.

Τα αποτελέσματα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών προκάλεσαν πτώση στις μετοχές.

Οι ελπίδες των Ρεπουμπλικανών για μια σαρωτική αποτυχία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Κογκρέσου δεν επαληθεύθηκαν, με τα δύο κόμματα να παίρνουν έδρες μετά από μια εκστρατεία σε ένα περιβάλλον πεισματικά υψηλού πληθωρισμού και φόβους για τη δημοκρατία των ΗΠΑ.

Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ότι θα κερδίσουν μια μικρή πλειοψηφία στη Βουλή, το αποτέλεσμα στη Γερουσία είναι ακόμα ασαφές.

Στην Κίνα, οι εικασίες για το πόσο καιρό το Πεκίνο θα διατηρήσει τις σκληρές πολιτικές της για τον COVID-19 τροφοδότησε αστάθεια στις αγορές, παρά το γεγονός ότι η Kυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αλλάξει πορεία.

Οι περιορισμοί έχουν επηρεάσει αρνητικά την κινεζική οικονομία, με τα στοιχεία της Τετάρτης να δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) της Κίνας μειώθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ωθώντας την σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) — ο κύριος δείκτης για τον πληθωρισμό λιανικής — σημείωσε άνοδο 2,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ελαφρώς μετριασμένος από το υψηλό δύο ετών του Σεπτεμβρίου του 2,8%.