Ρωσία: Η αξία των εξαγωγών ενέργειας προς την Κίνα αυξήθηκε κατά 64%

Οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας προς την Κίνα αυξήθηκαν σε αξία κατά 64% φέτος και κατά 10% σε όγκο καθώς η Μόσχα ανακατευθύνει τα φορτία προς τις «φιλικές» χώρες, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ.

Οι εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη έχουν συρρικνωθεί από τότε που η Δύση επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία αφότου έστειλε τα στρατεύματα της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να συμμετάσχουν σ’ αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Η Ρωσία έχει ανακατευθύνει τις ενεργειακές της ροές και επίσης τους συναλλαγματικούς της διακανονισμούς προς την Ασία.

Το μερίδιο των νομισμάτων από χώρες τις οποίες η Μόσχα αποκαλεί φιλικές, πρωτίστως του γιουάν από την Κίνα, αυξήθηκε κατά 31% στις συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος στην Ρωσία και το μερίδιο του ζεύγους νομισμάτων αμερικανικό δολάριο/ρούβλι έπεσε στο ιστορικό χαμηλό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Ο Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι όλες οι πληρωμές για τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας» γίνονται σε γιουάν και ρούβλια.

Αυτή την εβδομάδα η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξήθηκαν, ενώ μειώθηκαν προς τις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.