Σουηδία: Νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

0
3

Κατά 75 μονάδες βάσης στο 2,5% αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, προαναγγέλλοντας αυξήσεις το επόμενο έτος για την καταπολέμηση του εκτινασσόμενου πληθωρισμού.

Η Riksbank, η οποία μέχρι τον Φεβρουάριο υποστήριζε ότι επιτόκια θα παραμείνουν στο μηδέν για τα επόμενα χρόνια, εκφράζει πλέον την ανησυχία της για τον ρυθμό ανόδου των τιμών φέτος, που πυροδοτήθηκε από τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο κίνδυνος… ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός να παγιωθεί είναι ακόμα σημαντικός», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

«Η πρόβλεψη δείχνει ότι το επιτόκιο πολιτικής πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω στις αρχές του επόμενου έτους και στη συνέχεια θα είναι λίγο κάτω από το 3%».
Στην προηγούμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο , η Riksbank είχε περιγράψει μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο με τα επιτόκια να κορυφώνονται περίπου στο 2,5% το επόμενο έτος.

Οι αγορές, ωστόσο, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται πίσω από την καμπύλη, βλέποντας τα επιτόκια να κορυφώνονται γύρω στο 3,25% το φθινόπωρο του επόμενου έτους.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Riksbank θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης επίσης τον Φεβρουάριο», ανέφερε η Swedbank.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε κατά 7,9%. Παράλληλα, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το επόμενο έτος. Το κόστος των στεγαστικών δανείων έχει αυξηθεί, οι τιμές των κατοικιών μειώνονται και πολλά νοικοκυριά ήδη παλεύουν με μια κρίση κόστους διαβίωσης.