Στα 700 δισ ευρώ τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια στην Ευρώπη

0
3

Στα 700 δισ. ευρώ ανήλθε τον Νοέμβριο ο λογαριασμός της Ευρώπης για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την απορρόφηση των μεγάλων αυξήσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών, με τις χώρες του μπλοκ να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ενόψει έλευσης του χειμώνα και πτώσης της θερμοκρασίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει και διαθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο του 2021 προκειμένου να προστατεύσουν τους καταναλωτές από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για αύξηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση το αντίστοιχο ποσό που διατέθηκε τον περασμένο μήνα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία διατέθηκαν άλλα 105 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς οι δύο χώρες συνεχίζει να είναι αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πιο κοντά το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στην ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις έρχονται καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι «ασυνήθιστα κρύες» σε όλο το βόρειο τμήμα της ηπείρου την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Maxar.

Οι δαπάνες αυτές είναι σχεδόν ισοδύναμες με το πρόγραμμα έκδοσης κοινών ομολόγων της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε για να βοηθήσει την οικονομία της περιοχής από την πανδημία του κορωνοϊού. To Breuegel ζήτησε από την ΕΕ να δημιουργήσει ένα ταμείο ενεργειακής κρίσης για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κρίσης.
«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν και οι κυβερνήσεις θα δεχθούν νέες πιέσεις ώστε να λάβουν πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε η Simone Tagliapietra, που συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης.

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από τον περασμένο μήνα, με την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να διαθέτει τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος σε μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας.

Ήδη έχουν διατεθεί περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, με τα περισσότερα από αυτά να στοχεύουν σε μέτρα ανακούφισης. Αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες και νοικοκυριά και φορολογικές περικοπές που αποσκοπούν στη μείωση των τιμών βενζίνης στην αντλία.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν την τελευταία έκτακτη σύνοδο τον Δεκέμβριο σε μια προσπάθεια να υπογράψουν ένα πακέτο μέτρων που θα στοχεύει στον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Το πακέτο τέθηκε σε αναμονή στην τελευταία σύνοδο καθώς οι χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν τις διαφωνίες σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα πρέπει να καθοριστεί το ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, γίνονται έντονες συζητήσεις σχετικά με το πλαφόν στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου, το οποίο έχει ως στόχο να διατηρήσει τις ροές από τη Ρωσία, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδά της.