ΒΕΘ: Εξοικονόμηση ενέργειας και αίτημα εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών

0
4

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην επιχείρηση έχει πάρει ήδη πάνω από ένας στους δύο (ποσοστό 52,6%) βιοτέχνες-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), όπως προκύπτει από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο, που διενεργεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του φορέα.

Το 40,9% απαντά πως δεν έχει λάβει μέτρα, ενώ το 6,5% των συμμετεχόντων θεωρούν πως το θέμα δεν τους αφορά.

Την ίδια ώρα έντονο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για την τοποθέτηση μικρών φωτοβολταϊκών: το 68,4% των ερωτηθέντων απαντά πως η εξαγγελθείσα χρηματοδότηση για την εγκατάσταση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων τούς ικανοποιεί. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 375 επιχειρήσεων, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το 82,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, το 77,8% εκφράζεται θετικά για τη μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από 1ης Ιανουαρίου 2024 και το 49,2% για την άμεση μετατροπή σε μόνιμες συμβάσεις όσων είναι μερικής απασχόλησης, προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζομένων.

Αντίθετα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος υπό προϋποθέσεις δεν ικανοποιεί το 62,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ επτά στους 10 απαντούν πως η αύξηση των επιτοκίων έχει γίνει αισθητή στο δανεισμό της επιχείρησής τους.

Το 54% των συμμετεχόντων κρίνει ικανοποιητική την κατάσταση της επιχείρησης του, το 28,5% κακή και το 17,5% καλή. Για τους επόμενους έξι μήνες το 44,5% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα παραμείνει ίδια, ενώ το 39,4% πιστεύει πως θα χειροτερεύσει.

Ωστόσο υπάρχει και ένα 16,1%, που όντας περισσότερο αισιόδοξο, δηλώνει πως αναμένει να είναι καλύτερη. Αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, το 46,7% δηλώνει πως το επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το προσωπικό που έχει, το 12,4% πως θα απολύσει εργαζόμενους, το 10,2% πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό που αγγίζει το 30,7% απαντά πως δεν απασχολεί προσωπικό.

Το 40,1% των ερωτηθέντων απαντά πως ο τζίρος των επιχειρήσεων τους μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων λένε πως παρέμεινε ίδιος. Το 19,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά πως ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε.