Αναπληρωτής υπ. Εμπορίου Γαλλίας: Είναι η στιγμή οι γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα

0
4

Μήνυμα στις γαλλικές επιχειρήσεις ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσουν στην Ελλάδα και ότι υπάρχουν «πολύ καλές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας», έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Olivier Becht, από το βήμα του ελληνογαλικού επιχειρηματικού – επενδυτικού φόρουμ με θέμα «Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας-Επενδύοντας στο μέλλον», που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Χαρτογραφώντας το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα, ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου αναφέρθηκε στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού, του περιβάλλοντος, των ηλεκτρικών δικτύων, της τεχνολογίας, με έμφαση τις ψηφιακές και της ναυτιλίας.

Αντίστοιχα, απηύθυνε μήνυμα στις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη Γαλλία, λέγοντας ότι υπάρχουν πολύ καλές επενδυτικές ευκαιρίες. Σε αυτό το πλαίσιο, περιέγραψε το σχέδιο «Γαλλία 2030», με 54 δισ. ευρώ για την καινοτομία στον τομέα της κινητικότητας, της τεχνητής νοημοσύνης, της κβαντικής μηχανικής, για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες. Τα μισά χρήματα από το σχέδιο προορίζονται για την απανθράκωση στις μεταφορές, σημείωσε.

Παράλληλα, ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε τη βούληση της χώρας του για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της με την Ελλάδα. «Μπορούμε και πρέπει να βελτιώσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις» υπογράμμισε.

Επίσης, ανέδειξε τη σημασία των ιδιαίτερων και «ιστορικών σχέσεων» μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, με έμφαση τις επιχειρηματικές σχέσεις, ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας. Οι Έλληνες και οι Γάλλοι θα χτίσουν μαζί, γιατί δεν είναι μόνο σχέσεις επιχειρηματικές, αλλά και οι κοινές αξίες.

Ειδικότερα, επισήμανε πως η Γαλλία είναι ο 6ος πελάτης της Ελλάδας και η Γαλλία είναι ο 4ος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό – επενδυτικό φόρουμ, είπε πως «σήμερα συναντιώμαστε εδώ, στο Παρίσι, Έλληνες και Γάλλοι, σε μια κοινή βάση αξιών, οι οποίες προέρχονται εν μέρη από την ελληνική κληρονομιά, το λίκνο του πολιτισμού». Επίσης, αναφέρθηκε στη ναυτική παράδοση της Ελλάδας και στην παγκόσμια συμβολή της στην ηθική και στο δίκαιο.

Σημειώνεται πως το ελληνογαλλικό επιχειρηματικό-επενδυτικό φόρουμ διοργανώνουν στο Παρίσι από κοινού, το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο Παρισίων και η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε το 2020 με στόχο τη διεύρυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε σειρά κρίσιμων τομέων της οικονομίας και την προώθηση κοινών εγχειρημάτων μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών. Ενδεικτικά, στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν επιχειρήσεις από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας, των κατασκευών, της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας.