Εγκρίθηκε ο προγραμματισμός των έργων της Περιφέρειας Αττικής

0
3

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε τον προϋπολογισμό, τον προγραμματισμό έργων και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του οικονομικού έτους 2023.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τόνισε ότι «το 2023 η Αττική θα είναι η περιφέρεια των έργων, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας, της ασφάλειας, της υγείας, της ευεξίας, της ανακύκλωσης και της αλληλεγγύης. Η λογική μας δεν είναι πλέον η παρωχημένη αντίληψη της υλοποίησης έργων μόνο από ιδίους πόρους, οι οποίοι πλέον μειώνονται. Στόχος μας είναι ο προγραμματισμός εμβληματικών έργων με πόρους οι οποίοι θα προέρχονται, όχι μόνο από το αποθεματικό της περιφέρειας, αλλά και από νέες πηγές χρηματοδότησης».

   Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι έχουν προγραμματιστεί 884 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, ενώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί 1,6 δισ. ευρώ μέσω ΠΕΠ Αττικής, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ενταχθεί 26 έργα.

Παράλληλα, με την αξιοποίηση της δυνατότητας χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ χρηματοδοτούνται εμβληματικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί το έργο ανάπλασης της αθηναϊκής Ριβιέρας με 24,7 εκατ. ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν πρόσφατα 54 εκατ. ευρώ για δράσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δράσεις ύψους 10,2 εκατ. ευρώ που αφορούν σε Smart cities και ευφυείς εφαρμογές.

Παράλληλα, έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» τρεις εμβληματικές δράσεις (συντήρηση γεφυρών, χάραξη και διαπλάτυνση οδών, συντήρηση στηθαίων κά), συνολικού προϋπολογισμού 227 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έγκριση του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής για τα έτη 2021-2025, συνολικού προϋπολογισμού 404 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί όλα τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια των πολιτών, συντηρήσεις οδοποιίας, συντήρηση φωτεινής σηματοδότησης, στηθαία ασφαλείας, έργα ηλεκτροφωτισμού, καθαρισμοί φρεατίων, καθαρισμοί ρεμάτων, αποχιονισμοί κά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα έργα μέσω ΕΣΠΑ, όπως το παραολυμπιακό αθλητικό κέντρο Ραφήνας, το διευρυμένο κέντρο υγείας Ανατ. Αττικής, ο βόρειος ποδηλατικός άξονας Γκάζι-Κηφισιά, η οδική ασφάλεια Κηφισού, η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση του Λυσσιατρείου, ως θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

    Ο σχεδιασμός για το 2023

   Αναλυτικά, οι αλλαγές που αποτυπώνονται στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος είναι οι παρακάτω:

    -884 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, θα εκτελεστούν με ίδιους πόρους. Ανάμεσά τους έργα μεγάλης αξίας για τον αθλητισμό, όπως το κλειστό της Νέας Σμύρνης και το «Πέτρος Καπαγέρωφ» στον Πειραιά. Μεγάλες αστικές αναπλάσεις, όπως το Μικρολίμανο και ο 'Αγιος Διονύσιος στον Πειραιά. Έργα ασφαλτόστρωσης σε όλη την Αττική. Λιμενικά έργα σε νησιά του Σαρωνικού. Έμφαση δίνεται σε αντιπλημμυρικά έργα.

   -Μόνο στους ιδίους πόρους της περιφέρειας είναι ενταγμένα 117 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 405 εκατ. ευρώ.

   -Επιπλέον, έχουν ήδη ενταχθεί 26 έργα, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ στο ΠΕΠ Αττικής και έχει προβλεφθεί προϋπολογισμός 90 εκατ. ευρώ για τη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς και δράσεις πολιτικής προστασίας 23 εκατ. ευρώ.

   -Αξιοποιείται η δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και έχουν υποβληθεί προτάσεις έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ενδεικτικά έργα:

   -αντιπλημμυρική προστασία ανατολικής λεκάνης δ.ε. 'Ανω Λιοσίων, 12 εκατ. ευρώ

   -ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης, 14 εκατ. ευρώ

   -διευθέτηση ρέματος Σαπφούς 25 εκατ. ευρώ

   -όμβρια Αγίας Παρασκευής, 15 εκατ. ευρώ

   Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις συντονισμένες ενέργειες για μεταφορά σε άλλες πηγές χρηματοδότησης της κατασκευής έργων όπως:

   -Στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο ανάπλασης της αθηναϊκής Ριβιέρας που αφορά το τμήμα της ακτογραμμής της αθηναϊκής Ριβιέρας, από το Δ. Καλλιθέας έως το δημαρχείο του Δ. Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι δήμους, προϋπολογισμού 24,7 εκατ. ευρώ. Στόχος η κατασκευή πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου για τους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησής του, ώστε να είναι ολοκληρωμένο έως το τέλος του 2025.

   -Έγκριση 54 εκατ. ευρώ για δράσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής και πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις απαραίτητες για την ασφάλεια των πολιτών του λεκανοπεδίου. Ενδεικτικά θα κατασκευαστούν πρότυπες διαβάσεις διέλευσης πεζών, προμήθεια ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του ΚΟΚ, υπηρεσίες παρακολούθησης δομικής ακεραιότητας γεφυρών, κλπ.

   Αναφερόμενος στα προσφυγικά, ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε ότι κατανοεί τον εμβληματικό χαρακτήρα του έργου και είναι στις προθέσεις της διοίκησης της περιφέρειας η υλοποίησή του. «Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης, γιατί η αλήθεια είναι πως δεν βρήκαμε χρήματα για την υλοποίηση της παρέμβασης, παρά τα όσα λέγονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

   Τέλος, τόνισε ότι έχει εγκριθεί το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής για τα έτη 2021-2025, συνολικού προϋπολογισμού 404 εκατ. ευρώ.

«Έχουν ενταχθεί σ' αυτό όλα τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια των πολιτών, συντηρήσεις οδοποιίας, συντήρηση φωτεινής σηματοδότησης, στηθαία ασφαλείας, έργα ηλεκτροφωτισμού, καθαρισμοί φρεατίων, καθαρισμοί ρεμάτων, αποχιονισμοί. Επίσης έχει προγραμματιστεί η ένταξη αναπτυξιακών δράσεων στους τομείς έξυπνης ανάπτυξης (καινοτομία, επιχειρηματικότητα, ψηφιακού μετασχηματισμού), πράσινης ανάπτυξης (προστασία περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή), κοινωνικής ανάπτυξης (υγεία, απασχόληση, παιδεία, αθλητισμός, κοινωνικής συνοχή), δράσεις εξωστρέφειας (πολιτισμός, τουρισμός).

Το 2023 η Αττική θα είναι η περιφέρεια των έργων, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας.

Η Αττική της ασφάλειας, της υγείας και ευεξίας. Η Αττική της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Θα είναι η περιφέρεια που θα προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, περισσότερα και καλύτερα εισοδήματα, θα διασφαλίζει στους πολίτες της καλύτερη καθημερινότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Και θα τα διασφαλίζει όλα αυτά γιατί στο τιμόνι της περιφέρειας βρίσκεται μια διοίκηση που έχει σχέδιο, πρόγραμμα, όραμα, διάθεση για συνεργασίες και συναινέσεις.

Μια διοίκηση που ενώνει και δεν διχάζει. Μια διοίκηση που ακούει τους πολίτες και δίνει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Μια διοίκηση που σέβεται τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εργαζόμενους, γιατί πάνω από όλα τους θεωρούμε συνεργάτες μας. Θέλω να τους ευχαριστήσω για ό,τι έχουν κάνει και για ό,τι θα κάνουν για να μπορέσουμε να κάνουμε την Αττική μια από τις καλύτερες περιφέρειες της Ευρώπης», επισήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής.