Ένοχη για ξέπλυμα χρήματος η Danske Bank – Πρόστιμο 2 δισ. δολαρίων

0
2

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας Danske Bank αποδέχτηκε την ενοχή της για τραπεζικές απάτες και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 2 δισ. δολαρίων ως μέρος μιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διευθέτηση μιας μακροχρόνιας έρευνας που αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Η συμφωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν δράση κατά της μεγαλύτερης τράπεζας της Δανίας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η τράπεζα, που κατηγορήθηκε για συνωμοσία σε διάπραξη τραπεζικής απάτης, ομολόγησε την εμπλοκή της στην υπόθεση, την Τρίτη, και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο περίπου 1,2 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times. Επιπλέον, θα πληρώσει 672 εκατ. δολάρια στις δανικές Αρχές, καθώς και ποινή αστικής ευθύνης ύψους περίπου 178 εκατ. δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ -την κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Wall Street.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η «Danske» είχε εξαπατήσει δανειστές από τις ΗΠΑ μέσω του υποκαταστήματός της στην Εσθονία, επιτρέποντας σε «πελάτες υψηλού κινδύνου» -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Ρώσων- να έχουν πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υποκατάστημα της «Danske» στην Εσθονία προσέλκυε ξένους πελάτες μεταξύ 2008 και 2016, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά «με ελάχιστο -έως καθόλου- έλεγχο».

Το DoJ (Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) σημειώνει πως το εν λόγω υποκατάστημα επεξεργάστηκε 160 δισ. δολάρια μέσω αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων για λογαριασμό πελατών που ήθελαν να αποκρύψουν την πραγματική φύση των συναλλαγών τους, συγκαλύπτοντας έτσι εγκληματικές ενέργειες ξεπλύματος μαύρου χρήματος.