Καταστροφική χρονιά το 2023 για την παγκόσμια οικονομία

0
4

Αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων 30 ετών βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, καθώς συνεχίζονται τα ενεργειακά σοκ που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε εκτενή ανάλυση του Bloomberg, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον προβλέπει ανάπτυξη μόλις 2,4% το 2023. Πρόκειται για αρκετά χαμηλότερη πρόβλεψη από το 3,2% που αναμενόταν για φέτος και το χαμηλότερο από το 1993. Χειρότερες χρονιές ήταν μόνο το 2009, έτος της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας.

Το τελικό ποσοστό, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι πιθανό να κρύψει τις αποκλίνουσες προοπτικές μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, με την Ευρωζώνη να ξεκινά το 2023 με ύφεση και τις ΗΠΑ να κλείνουν τη χρονιά με ύφεση.

Αντίθετα, η οικονομία της Κίνας προβλέπεται να αναπτυχθεί περισσότερο από 5%, ενισχυμένη από ένα ταχύτερο από το αναμενόμενο τέλος στη στρατηγική μηδενικής ανοχής για την Covid-19 και την υποστήριξη στην αγορά ακινήτων, που έχει πληγεί από την κρίση.

Οι διαφορές θα είναι επίσης εμφανείς σε σχέση με τη νομισματική πολιτική, μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες «προχώρησαν από κοινού σε περιορισμούς», αναφέρει ο οικονομολόγος.

Fitch: Αναθεώρηση προς τα κάτω για την παγκόσμια ανάπτυξη

Οι προβλέψεις της Fitch για το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2023 αναθεωρήθηκαν ξανά προς τα κάτω, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στον πληθωρισμό.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει το παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,4% το 2023 και μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2023 στο 0,2%, από 0,5%, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Ο οίκος μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2023 στο 4,1%, από 4,5%, καθώς οι προοπτικές για ανάκαμψη του κλάδου των ακινήτων εξασθενούν, ενώ αναθεώρησε ελαφρώς την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2023 στο 0,2%, από -0,1%, καθώς η ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου έχει χαλαρώσει λίγο, αλλά οι μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα επηρεάσουν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch ο συνολικός πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά το 2023 καθώς σταθεροποιούνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Ωστόσο, οι πιέσεις στον βασικό πληθωρισμό αναμένεται να είναι πιο επίμονες.

«Κυλιόμενες υφέσεις» στην παγκόσμια οικονομία το 2023

Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές για το 2023 είναι στην καλύτερη περίπτωση «θολές», προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Citi και προβλέπουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί κάτω από το 2% το επόμενο έτος.

«Καθώς εξετάζουμε τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, βλέπουμε πολλούς λόγους ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων προκλήσεων από την πανδημία και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τον υψηλό πληθωρισμό και τα αντίθετα αποτελέσματα από τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με «κυλιόμενες» υφέσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους».

Την ίδια στιγμή και οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί πολύ κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους, σχολιάζοντας ότι «εαν το 2022 ήταν η χρονιά του πολιτικού «σοκ και δέους», το 2023 θα είναι η χρονιά που θα πρέπει να το αποδεχθούμε και να ζήσουμε με αυτό».