Την ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για την ανώτατη τιμή στο ρωσικό πετρέλαιο στο επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι, επιχειρεί η Κομισιόν και τα κράτη – μέλη της ΕΕ, τέσσερις ημέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η επιβολή πλαφόν.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζουν να συνενώνονται γύρω από ένα σχέδιο περιορισμού της τιμής στα 60 δολάρια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Το μπλοκ φέρεται να εξετάζει και έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τακτικές αξιολογήσεις και πιθανές αναθεωρήσεις του πλαφόν κάθε δύο μήνες από τα μέσα Ιανουαρίου 2023. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ότι οποιαδήποτε αλλαγή του ανώτατου ορίου θα πρέπει τοποθετείται τουλάχιστον 5% κάτω από τα μέσα επιτόκια της αγοράς.
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ απαιτεί την υποστήριξη όλων των κρατών – μελών, καθώς και της G-7.
Σύμφωνα με το Bloomberg και οι δύο τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της ΕΕ θέλουν επίσης το ανώτατο όριο να περιλαμβάνει μηχανισμό αναθεώρησης, ενώ η Ελλάδα φέρεται να έχει προτείνει να γίνεται αυτό κάθε δύο μήνες. Επιπλέον, μαζί με τη Μάλτα και την Κύπρο, η Αθήνα αναζητά εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία των χωρών αυτών δεν θα υφίσταται διακρίσεις απέναντι σε διεθνείς ανταγωνιστές λόγω του πλαφόν.
Από την πλευρά τους, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει μία πιο συγκεκριμένη πρόοδο με ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι οι χώρες της G7 στοχεύουν να ορίσουν το πλαφόν πριν τη Δευτέρα, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι ευρύτερες κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο. Το σχέδιο του ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού αργού θα απαγορεύει ναυτιλιακές και άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, εκτός εάν τα φορτία αγοράζονται κάτω από το εν λόγω όριο.
Ρωσία: Θα συμφωνούμε απευθείας με τους αγοραστές
Σχολιάζοντας την επιβολή πλαφόν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το επίπεδο του προτεινόμενου ανώτατου ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της G7 στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, καθώς -όπως είπε- η Ρωσία θα προχωρά σε συμφωνίες απευθείας με τους αγοραστές.
Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι η Μόσχα δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που υποστήριξαν ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών.