Μέχρι και οι εργαζόμενοι στην ΕΚΤ δεν τα βγάζουν πέρα και ζητούν καλύτερους μισθούς

Έντονη απογοήτευση για την προγραμματισμένη αύξηση μισθών, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  τονίζοντας ότι δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό, που είναι επί του παρόντος πέντε φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο στόχο του 2%.

Το συνδικάτο της ΕΚΤ — γνωστό ως Διεθνής και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίων Υπηρεσιών, ή IPSO — επιθυμεί να τροποποιήσει την αύξηση μισθού κατά 4,07% που θα τεθεί σε ισχύ το 2023.

Το 2022 είχε δοθεί αύξηση 1,48%!

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι» με την πρόταση, δήλωσε στο Bloomberg ο Κάρλος Μπόουλς, αντιπρόεδρος της IPSO. «Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία και τη ζώνη του ευρώ πιθανότατα γύρω στο 8,5% φέτος, σημαίνει σημαντική απώλεια αγοραστικής δύναμης».

Εάν οι πραγματικοί μισθοί είναι χαμηλότεροι από το προηγούμενο έτος, είπε, «αυτό βλάπτει το ηθικό των εργαζομένων και επίσης την εμπιστοσύνη τους προς το ίδρυμα».

Η τριβή έρχεται, την ώρα που κεντρικοί τραπεζίτες αναζητούν στην ευρύτερη οικονομία  ενδείξεις για επιτάχυνση στις αυξήσεις μισθών, κάτι που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πρωτοφανή πληθωρισμό της ευρωζώνης σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε τον περασμένο μήνα ότι τα κέρδη στους μισθούς «ενισχύονται», προειδοποιώντας ότι μια σπείρα μισθών-τιμών θα αποδειχτεί «αυτοκαταστροφική» και θα παρεμποδίσει την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Ο Μπόουλς, από την πλευρά του, επισημαίνει στην έρευνα του προσωπικού του ΔΝΤ ότι η ταχύτερη αύξηση των ονομαστικών αμοιβών δεν είναι «απαραιτήτως σημάδι ότι επικρατεί μια σπείρα μισθών-τιμών».

Το συνδικάτο του προσωπικού της ΕΚΤ είχε στο παρελθόν επιδιώξει να συνδέσει τις αυξήσεις μισθών με τις τιμές καταναλωτή, αν και το αίτημα απορρίφθηκε και η Λαγκάρντ είπε τον Μάιο ότι οι προσαρμογές πρέπει να είναι «λογικές».

Ο Μπόουλς απορρίπτει τη μεθοδολογία της ΕΚΤ για τον υπολογισμό των αυξήσεων μισθών που βασίζεται στις εξελίξεις στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ και σε άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλουμε τουλάχιστον μια διαπραγμάτευση για τους μισθούς μας, αλλά η ΕΚΤ δεν είναι ανοιχτή σε αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι το ίδρυμα είναι επίσης απρόθυμο να εγκρίνει μη οικονομικές προτάσεις, όπως πρόσθετες ημέρες διακοπών στο τέλος του έτους.

«Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να απορρίπτει μια διαπραγματευτική προσέγγιση για την εξεύρεση συμβιβασμού, θα πρέπει να εξετάσουμε κινητοποιήσεις στις αρχές του επόμενου έτους», είπε ο Μπόουλς.