Ρούβλι: Σε χαμηλό 7 μηνών λόγω υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου

0
2

Σε χαμηλό άνω των επτά μηνών υποχώρησε τη Δευτέρα το ρωσικό ρούβλι, κάτω από τα 68 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των φόβων ότι οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσαν να περιορίσουν τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές.

Μέχρι τις 14:48 ώρα Ελλάδας το ρούβλι υποχωρούσε κατά 5,3% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 68,02 ρούβλια ανά δολάριο, στο πιο χαμηλό σημείο από τις 11 Μαΐου.
Έναντι του ευρώ, το ρούβλι υποχώρησε κατά 4,2% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 72 ρούβλια ανά ευρώ, στη χαμηλότερη αντιστοιχία από τις 6 Μαΐου.

Οι σχετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι κίνδυνοι χαμηλότερων εσόδων από τις εξαγωγές λόγω του πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε από την G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, έχουν πιέσει το ρούβλι.

Το αργό πετρέλαιο μπρεντ, παγκόσμιος δείκτης αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημείωνε νωρίτερα άνοδο 0,8% στα 79,7 δολάρια το βαρέλι, αλλά αυτό το μήνα διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα όλου του έτους.

Παρά την απότομη πτώση, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι επερχόμενες πληρωμές φόρων στο τέλος του μήνα, οπότε οι εξαγωγείς μετατρέπουν τα έσοδα από ξένο νόμισμα σε ρούβλια για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θα παράσχουν στήριξη στο ρωσικό νόμισμα.

Το ρούβλι αντέδρασε ελάχιστα στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, την Παρασκευή, να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 7,5%. Μάλιστα η Τράπεζα αναγνώρισε τους αυξανόμενους κινδύνους ανόδου του πληθωρισμού, λόγω των ελλείψεων εργατικού δυναμικού που προκαλεί η επιστράτευση.