Στο Ταμείο Ανάκαμψης το ερευνητικό σκέλος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης

0
1

Με προϋπολογισμό ύψους 2.654.116 ευρώ εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» το ερευνητικό σκέλος του προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του ΥΠΠΟΑ. Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί από την ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ».

Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση εντάσσει πολιτιστικές δράσεις τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική αγωγή και θωράκιση της ψυχικής υγείας, δημιουργώντας το απαιτούμενο ρυθμιστικό, νομοθετικό, κανονιστικό και υγειονομικό πλαίσιο, αναπτύσσοντας κριτήρια και προδιαγραφές προετοιμάζοντας επίσης κατάλληλα επαγγελματίες στους κλάδους του πολιτισμού και της υγείας.

Απώτερος στόχος είναι η ένταξη του προγράμματος στην πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης ώστε οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να μπορούν να συνταγογραφούν πολιτιστικές δράσεις. Επιπλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τους εποπτευόμενους φορείς πολιτισμού προκειμένου να αναπτύξουν πιλοτικές υπηρεσίες πολιτιστικής συνταγογράφησης για τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι για την εκπόνηση του προγράμματος, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Συγχρόνου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2021 μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού και Υγείας.

«Ο θεσμός της πολιτιστικής συνταγογράφησης μπορεί να αλλάξει ριζικά τόσο τον κλάδο της υγείας όσο και τον κλάδο του πολιτισμού αποφέροντας ουσιαστικά οφέλη προς ένα μεγάλο πληθυσμό δικαιούχων, εξοικονομώντας πόρους και χρόνο στο σύστημα υγείας, και λειτουργώντας και ως εναλλακτική πηγή εσόδων για τους πολιτιστικούς φορείς» τονίζει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.