Συνεχίστηκαν οι αυξήσεις επιτοκίων στη Νορβηγία

0
2

Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας σήμερα Πέμπτη, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι πλέον οι κεντρικές τράπεζες έχουν τροχοδρομήσει σε μια πορεία επιβράδυνσης των επιτοκιακών αυξήσεων.

Με τη σημερινή αύξηση το εύρος της οποίας αναμενόταν από τους αναλυτές το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Νορβηγίας διαμορφώθηκε στο 2,75%. Εντούτοις η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης δεν εναρμονίζεται με τη γενικευμένη τάση που θέλει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν με επιτοκιακές αυξήσεις της τάξεως των 50 μονάδων βάσεως.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 4,25%-4,50%.

Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ήδη η Τράπεζα της Ελβετίας η οποία επίσης προχώρησε με του ίδιου εύρους αύξηση (από 0,50% στο 1%), αργότερα αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας (με τις χρηματαγορές να προεξοφλούν αυξήσεις 50 μονάδες βάσεως).

Στην ανακοίνωσή της Τράπεζα της Νορβηγίας φρόντισε να μην αφήσει αμφιβολίες για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω στο α΄ τρίμηνο της χρονιάς έρχεται οσονούπω.

Στην ίδια ανακοίνωση, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας Ίντα Γουόλντεν Μπάκε επισήμανε ότι οι προβλέψεις για την οικονομία της χώρας καθίστανται περισσότερο αβέβαιες από ότι φυσιολογικές, όμως αν εξελιχθεί όπως εκτιμάται τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στο επίπεδο του 3% στα τέλη του 2023.