Τα επιδόματα «ροκανίζουν» τα κρατικά ταμεία – Μειώθηκαν κατά 7 δισ ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα

0
4

Στα 30,6 δισ. ευρώ περιορίζονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, από 37,8 δισ. ευρώ  τον Σεπτέμβριο και 35,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2022.

Οι αυξημένες ανάγκες τον Δεκέμβριο για πληρωμές τακτικών και έκτακτων επιδομάτων και την προεξόφληση των διμερών δανείων από χώρες της Ευρωζώνης (GLF) ξεφούσκωσαν, όπως φαίνεται, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 7 δισ. ευρώ.  

Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους μεταφέρεται πλέον για το νέο χρόνο, καθώς θα αρχίσουν να δρομολογούνται οι νέες έξοδοι της Ελλάδας στις αγορές.  Όπως υπογραμμίζει ο ΟΔΔΗΧ στην ανακοίνωση του για την εκδοτική στρατηγική το επόμενος έτος, η υπεραπόδοση είσπραξης εσόδων το 2022 και  η προληπτική διαχείριση του χρέους επέτρεψε να διατηρηθούν τα ταμειακά αποθέματα κοντά στα  30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022, παρά τις υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης και  την αυξημένη αστάθεια της αγοράς.

Σύμφωνα πάλι με τον ΟΔΔΗΧ, τα  ταμειακά αποθέματα καλύπτουν περισσότερα από 3 χρόνια ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, παρέχοντας σημαντικό απόθεμα έναντι οποιασδήποτε κινδύνους μεσοπρόθεσμα  αναχρηματοδότησης και επιτοκίου.