Τέλος στα σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης Τράπεζας Χανίων – Παγκρήτιας

0
3

Με σιγουριά και αισιοδοξία συνεχίζει να ατενίζει το μέλλον της η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων παρά το “ναυάγιο” της συγχώνευσης με την Παγκρήτια, με τον Μιχάλη Μαρακάκη να βάζει τέλος στα σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης.

H συμφωνία των δύο Τραπεζών της Κρήτης με στόχο την ίδρυση μιας νέας τράπεζας (Candiabank) που θα κοίταζε στα μάτια τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, είχε ορίζοντα υλοποίησης την 31η Δεκεμβρίου του 2022. Κάτι τέτοιο είναι πλέον απίθανο να υλοποιηθεί, καθώς η είσοδος νέων επενδυτών στην Παγκρήτια και το επικοινωνιακό φιάσκο που ακολούθησε με μπαράζ συκοφαντικών δημοσιευμάτων σε βάρος της Τράπεζας Χανίων, ράγισε ανεπανόρθωτα το γυαλί.

Πληροφορίες από τον οικονομικό Τύπο κάνουν λόγο για επίμονες προσπάθειες των τελευταίων ημερών από την Παγκρήτια Τράπεζα να πείσουν τον πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων να επαναδιαπραγματευτεί νέους, διαφορετικούς όρους από αυτούς στους οποίους είχαν δεσμευτεί οι δύο διοικήσεις. Όροι οι οποίοι είχαν την έγκριση των Γενικών Συνελεύσεων των δύο τραπεζών.

Αιχμηρή δήλωση Μαρακάκη

Ο κ .Μαρακάκης ξεκαθαρίζει μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί επαναδιαπραγμάτευση, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα σε «συκοφάντες και λασπολόγους».

Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων απάντησε χαρακτηριστικά χθες σε ερώτημα των “Χ.ν.”: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επαναδιαπραγματευθούμε. Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στη Διοίκηση της Παγκρήτιας. Από την ημέρα της ολοκλήρωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας, είμαστε αντιμέτωποι με λασπολογίες, συκοφαντίες και ασυνέπεια. Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει ούτε διάθεση ούτε εμπιστοσύνη για νέα διαπραγμάτευση. Ουδέποτε ζητήσαμε συνεργασία και στήριξη από την Παγκρήτια, δεν ήταν επιδίωξη δική μας. Διαθέτουμε οικονομικούς δείκτες που επαρκούν πλήρως για την βιωσιμότητα της Τράπεζας την επόμενη μέρα».

Στήριξη από το Δ.Σ.

Η επιλογή του κ. Μαρακάκη να τιμήσει την υπογραφή του και τη δέσμευση έναντι των μετόχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, μόνο ικανοποίηση σκόρπισε στο Διοικητικό Συμβούλιο.

«Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη προς τη Διοίκηση» δηλώνει ο κ. Μανώλης Αποστολάκης, πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΠ και μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Χανίων. Ο ίδιος δηλώνει απόλυτα βέβαιος για την «αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας, η οποία την περίοδο των διαπραγματεύσεων δεν χρειαζόταν Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (Α.Μ.Κ.) , σε αντίθεση με την Παγκρήτια που είχε ανάγκη τα 100 εκατομμύρια ευρώ». Ο κ. Αποστολάκης θυμίζει άλλωστε πως «για την Παγκρήτια ήταν προαπαιτούμενη η Α.Μ.Κ. για να προχωρήσει η συμφωνία με την Τράπεζα Χανίων και μου προκαλεί έκπληξη η στάση που ακολούθησε».

Ο κ. Αποστολάκης στέκεται ιδιαίτερα στις επικοινωνιακές τακτικές που ακολουθήθηκαν το τελευταίο διάστημα από την Παγκρήτια. «Είδα δημοσιεύματα, τα οποία δεν ήταν σωστά. Ξέρετε, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν δρα με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορεί κανείς να βγαίνει να κατηγορεί τον οποιοδήποτε χωρίς στοιχεία».

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων ο κ. Αποστολάκης δηλώνει πως «η Τράπεζα πατάει γερά στα πόδια της, συνεχίζει να πηγαίνει μπροστά και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν αυτή που παρέμεινε δίπλα – ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – στα Χανιά, σε δύσκολες εποχές».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γενικός Διευθυντής του ΜΑΙΧ και μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας, Γιώργος Μπαουράκης, ξεκαθαρίζει στα “Χ.ν.” πως «η εμπιστοσύνη προς τον πρόεδρο είναι ακλόνητη». Όπως εξηγεί ο κ. Μπαουράκης, «απ’ όσα βλέπουμε να κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, διαπιστώνουμε πως υπήρχε απόλυτη ακρίβεια σε όσα μας μετέφερε ο κ. Μαρακάκης. Υπήρχε συνεχής ενημέρωσε ώστε να γνωρίζει το Δ.Σ. τις εξελίξεις».

Για την επόμενη μέρα στην Τράπεζα Χανίων, ο κ. Μπαουράκης σχολιάζει πως «υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυναμική του προέδρου και γνωρίζουμε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για το καλύτερο. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων είναι αναπτυξιακό εργαλείο σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει μετά την υπαναχώρηση της άλλης πλευράς».

Στην «κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Χανίων που της επιτρέπει να ατενίζει με αισιοδοξία την επόμενη μέρα» στέκεται ο δήμαρχος Πλατανιά και μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας, Γιάννης Μαλανδράκης. 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, υπενθυμίζει πως «είχε γίνει μεθοδική προσπάθεια προκειμένου οι δύο τράπεζες της Κρήτης να αποκτήσουν κεφαλαιακή επάρκεια που θα τους επιτρέψει να “σταθούν” ισότιμα δίπλα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες όταν θα ενωθούν». Ο κ. Μαλανδράκης, σημειώνει μάλιστα πως «η Τράπεζα Χανίων μέσα από αυτή τη διαδικασία, εξασφάλισε τις θυγατρικές της, οι οποίες θα είχαν συνέχεια μέσα από μια νέα δική της εταιρεία».

Ο ίδιος τονίζει πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι «το έτερο μέρος της συμφωνίας είναι αυτό που υπαναχωρεί. Συνεπώς εκεί χρεώνεται η αποτυχία της συγχώνευσης κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει και την Τράπεζα της Ελλάδος».

Για την επόμενη μέρα, ο κ. Μαλανδράκης σχολιάζει πως «αυτή τη στιγμή από τους δείκτες της, η Τράπεζα Χανίων δείχνει πως έχει ικανή κεφαλαιακή επάρκεια να ατενίσει την επόμενη μέρα με αισιοδοξία. Δεν έχει ούτε επικίνδυνα ανοίγματα ούτε πρόκειται να “πνιγεί”».

Πλέον αναμένεται και τυπικά η ακύρωση της συγχώνευσης των δύο Κρητικών Τραπεζών, διαδικασία που μόνον απλή δεν είναι καθώς το σχετικό συμφωνητικό που είχε υπογραφεί προέβλεπε την καταβολή ρήτρας ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ από αυτόν που ευθύνεται για τη μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος της συμφωνίας.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα