5 τρόποι για να έχεις λιγότερα μηνιαία πάγια έξοδα

0
3

Με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση σε εξέλιξη, ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για κάθε νοικοκυριό. Είναι προφανές πως και στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, οι πολίτες προβληματίζονται από την άνοδο του πληθωρισμού που συμπαρασύρει τις τιμές των προϊόντων και επηρεάζει τα εισοδήματα, αλλά και το υψηλό κόστος που θα απαιτηθεί για τη θέρμανση των κατοικιών. Πώς θα μπορέσεις, λοιπόν, να λύσεις τον γρίφο της μείωσης των μηνιαίων πάγιων εξόδων, που σε προβληματίζει εδώ και αρκετό καιρό; Έχουμε 5 τρόπους που μπορούν να περιορίσουν τα έξοδά σου και να σε κάνουν να χαλαρώσεις και να ανακουφιστείς λίγο από τα υπερβολικά έξοδα σε μια δύσκολη περίοδο.

1. Κάνε προϋπολογισμό των εξόδων σου κάθε μήνα

Μπορεί να σου φαίνεται κουραστικό, αλλά, φροντίζοντας να κάνεις έναν σωστό προϋπολογισμό των εξόδων σου στην αρχή του μήνα, στο τέλος έχεις περισσότερα χρήματα στη διάθεσή σου. Μην παραλείψεις, λοιπόν, να βρεις χρόνο ένα απόγευμα για μία ώρα στον υπολογιστή ή το γραφείο σου, ώστε να ετοιμάσεις ένα πλάνο προϋπολογισμού που θα σου επιτρέψει να κάνεις και οικονομία. Αν είσαι παραδοσιακός τύπος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα απλό τετράδιο, αν όμως αγαπάς την τεχνολογία πλέον υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις που θα σε βοηθήσουν, όπως ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, εξειδικευμένα apps που θα βρεις στο Διαδίκτυο ή στις εφαρμογές που διαθέτει η τράπεζα που συνεργάζεσαι. Κατάγραψε το εισόδημά σου, τα πάγια έξοδά σου και όλα εκείνα που θέλεις να αποκτήσεις. Δες τι μπορείς να κόψεις από αυτά, τι είναι εκείνο που σου είναι απολύτως απαραίτητο ή τι μπορείς να μεταφέρεις για τον επόμενο μήνα. Φρόντισε, φυσικά, να σου μείνουν κάποια χρήματα, ιδανικά για αποταμίευση ή για να καλύψεις κάποια έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει.

2. Πλήρωνε εγκαίρως τους λογαριασμούς σου

Και όμως, ένα από τα έξοδα που μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι κάθε μήνα μπορεί να κρύβεται στην αμέλειά σου όσον αφορά την πληρωμή των λογαριασμών σου. Σε πολλές περιπτώσεις, το να μην πληρώσεις εγκαίρως, για παράδειγμα τον λογαριασμό του Internet ή του κινητού σου, θα σε βάλει σε περιττά έξοδα, καθώς πολλές εταιρείες χρεώνουν με τέλη επανασύνδεσης όσους καθυστερούν τις πληρωμές τους, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η σύνδεσή τους. Πολύ σημαντική θα είναι η επιβάρυνσή σου και αν ξεχάσεις να εξοφλήσεις την πιστωτική σου κάρτα, καθώς θα καταλήξεις να πληρώνεις τόκους χωρίς λόγο. Πρόσεχε, λοιπόν, και μην καθυστερείς ποτέ τις πληρωμές σου, για να έχεις περισσότερα χρήματα. Ένας καλός τρόπος να μην ξεχνιέσαι είναι να ορίσεις πάγιες εντολές, ώστε να πληρώνεις αυτόματα μέσω της τράπεζάς σου εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς και τις τακτικές οφειλές σου.

3. Κόψε συνδρομές που δεν χρειάζεσαι

Η ψυχαγωγία σου είναι κάτι που χρειάζεσαι, όμως μήπως το παρακάνεις με υπηρεσίες που έχεις αγοράσει και δεν χρησιμοποιείς; Μήπως πληρώνεις κάθε μήνα ένα σημαντικό ποσό σε μία υπηρεσία streaming που έχεις βαρεθεί ή δεν έχεις χρόνο να αξιοποιήσεις όσο θα ήθελες; Πηγαίνεις στο γυμναστήριο ή πληρώνεις απλά τη συνδρομή του; Μήπως έχεις συνδρομή σε κάποιο παιχνίδι που πλέον σε έχει κουράσει ή το έχεις ξεχάσει και σπάνια έχεις χρόνο να το απολαύσεις; Κάνε έναν έλεγχο όλων εκείνων των συνδρομών που μπορεί να είχες αποκτήσει σε μία διαφορετική περίοδο της ζωής σου και κόψε εκείνες που δεν χρειάζεσαι ή θεωρείς ότι είναι πολυτέλεια σε μία δύσκολη εποχή. 

4. Ξεκινά να τρως μόνο ό,τι μαγειρεύεις μόνος-η σου

Το να σταματήσεις να παραγγέλνεις απ’ έξω κάνει οικονομία στην τσέπη σου, αλλά και αποτελεί το πρώτο βήμα για να βελτιώσεις τη διατροφή σου. Βάλε ένα στοίχημα, λοιπόν, με τον εαυτό σου να τρως για έναν μήνα μόνο ό,τι έχεις μαγειρέψει. Θα εκπλαγείς από τα πόσα χρήματα μπορείς να εξοικονομήσεις και σίγουρα θα συνεχίσεις για πολύ καιρό αυτή τη νέα σου συνήθεια. Μπορεί να σου φαίνεται πολύ πιο εύκολο να παραγγείλεις τον πρωινό σου καφέ ή μία σφολιάτα, ακόμη και ένα λαχταριστό club sandwich για το μεσημέρι από ένα delivery app, όμως μπορείς πολύ εύκολα να ξεκινήσεις μία όμορφη ρουτίνα στο σπίτι γεμάτη δημιουργικότητα και πειραματισμούς στην κουζίνα σου. Βάλε το ξυπνητήρι 15 λεπτά νωρίτερα τις καθημερινές, ετοίμασε το πρωϊνό σου και ξόδεψε κάποια ώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο ή κάποιο απόγευμα για να οργανώσεις τα υπόλοιπα γεύματα της εβδομάδας. Σίγουρα, πέραν όλων των άλλων, η μαγειρική θα φτιάξει και τη διάθεσή σου.

5. Χρησιμοποίησε εφαρμογές και υπηρεσίες της τράπεζας σου, που φροντίζουν να κάνεις οικονομία

Η τράπεζά σου μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων, αρκεί να χρησιμοποιήσεις εργαλεία που έχει διαθέσιμα. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που σου προσφέρονται πλέον μέσω e-banking ή mobile app έχεις τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών σου, γνωρίζοντας τις χρεώσεις για κάθε τι και γλιτώνοντας από περιττά έξοδα. Μπορείς, όμως, να αξιοποιήσεις και νέες υπηρεσίες που φροντίζουν να σου εξοικονομήσουν ακόμη περισσότερα χρήματα. Το νέο πρόγραμμα συναλλαγών και προνομίων της Eurobank δίνει μεγαλύτερη αξία στις συναλλαγές σου και σε διευκολύνει στην καθημερινότητά σου. Το πρόγραμμα αποτελείται από συγκεκριμένα πακέτα, που το καθένα περιλαμβάνει διαφορετικό εύρος τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων όπως πληρωμές λογαριασμών τακτικών υποχρεώσεων (τηλεφωνία, ύδρευση, ενέργεια), εξόφληση παγίων εντολών, εμβάσματα για κάλυψη μηνιαίων υποχρεώσεων π.χ. ενοίκιο, δίδακτρα κ.λπ. Επιλέγοντας το πακέτο που εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές σου ανάγκες και συνδέοντάς το με τον λογαριασμό σου, εξοικονομείς χρήματα, κάνεις πιο απλή την καθημερινότητά σου και ελέγχεις καλύτερα τα οικονομικά σου. Δεδομένου ότι κάθε συναλλαγή συνοδεύεται συνήθως από ανάλογη χρέωση, η ομαδοποίηση των συχνών συναλλαγών σου μέσα από τα πακέτα του της Eurobank, επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση σε μηνιαία βάση. Επιπλέον, η ένταξη σε ένα πακέτο εξασφαλίζει πρόσβαση σε μία σειρά προνομίων σε μεγάλες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Τράπεζα και που σχετίζονται με καθημερινές σου ανάγκες, όπως εκπτώσεις σε προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, προνόμια στην παροχή ρεύματος, στην επισκευή κινητού / laptop, συντήρηση κλιματιστικών κ.ά. Κάθε πακέτο έχει μηνιαίο κόστος το οποίο είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με το συνολικό που θα πλήρωνες μεμονωμένα για τις συναλλαγές που κάνεις στη διάρκεια ενός μήνα, προσφέροντάς σου μετρήσιμο και ξεκάθαρο οικονομικό όφελος. H τράπεζα προσφέρει εκπτώσεις στους πελάτες που διατηρούν τη μισθοδοσία ή τη σύνταξή τους στην Eurobank, είναι Personal ή Private Banking ή κάνουν συναλλαγές αποκλειστικά μέσω υπολογιστή (e-banking) ή κινητού (mobile) ή από τα μηχανήματα συναλλαγών. Συνεπώς, όσο περισσότερο συνεργάζεσαι με την τράπεζα, τόσο μεγαλύτερο όφελος έχεις. Μπορείς να που επιθυμείς στα κανάλια E-Banking, Eurobank Mobile App, τα καταστήματα και το Europhone Banking.