«Βούτηξαν» οι τιμές του φυσικού αερίου μετά το πλαφόν

0
3

Ελεύθερη πτώση κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ μετά την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει πλαφόν στα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Εκτός από τη συμφωνία η αγορά αντιδρά σε τρεις ακόμα παράγοντες:

Πρώτον, μειώνεται η βιομηχανική ζήτηση την περίοδο των εορτών.

Δεύτερον, οι αποθήκες της Ευρώπης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα πάνω από το 85% της χωρητικότητας και τρίτον, τα 700 δισ. που έχει δαπανήσει οι ΕΕ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις φαίνεται ότι έχουν αναχαιτίσει την επίπτωση της ενεργειακής κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα.

Η τιμή υποχώρησε για τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου πάνω από 7% στα 103 ευρώ/ΜWh. Αντίστοιχη πτώση έχουμε και για τα προθεσμιακά συμβόλαια Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι η τιμή αναφοράς στην Ευρώπη μειώθηκε τους τελευταίους μήνες σε περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παραμένουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Τιμή Φυσικού Αερίου TTF Άμστερνταμ

  • 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 103,00 €/MWh
  • 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 133,53 €/MWh
  • Εβδομαδιαία Μεταβολή: -25,10%

Εντελώς διαφορετική εικόνα για το ηλεκτρικό ρεύμα

Ανατιμήσεις της τάξεως του 25% σε σχέση με τον Δεκέμβριο αναμένεται να ισχύσουν τον Ιανουάριο, προκαλώντας ηλεκτροσόκ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οι νέοι κατάλογοι των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος του Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγες ώρες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αυξήσεις ξεκινούν από τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, η μέση τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από 1 με 20 Δεκεμβρίου ήταν στα 288,23 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και το αντίστοιχο διάστημα από 1 με 20 Νοεμβρίου ήταν στα 227,75 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η αύξηση στη χονδρεμπορική αγορά είναι της τάξης του 25%.

Τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι τον τρέχοντα μήνα είναι από 0,27 έως 0,40 ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Χάρη στις επιδοτήσεις οι τελικές τιμές που πληρώνουμε για το ρεύμα του Δεκεμβρίου είναι μειωμένες κατά 0,05 έως 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ωστόσο, από τη νέα χρονιά, και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο οι χρεώσεις των παρόχων φαίνεται πως θα ξεπεράσουν τα 0,41 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ενώ φημολογείται ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν και τα 0,50 με 0,55 ευρώ ανά Κιλοβατώρα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατά χαμηλά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στα επίπεδα των 0,15 με 0,17 ευρώ ανά Κιλοβατώρα.

Ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένεται βεβαίως μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσει και το ύψος των επιδοτήσεων για τον μήνα Ιανουάριο.