Η αύξηση του κόστους δανεισμού φέρνει σε δεινή θέση την Ιταλία

0
3

Η Ιταλία είναι η χώρα της ευρωζώνης που είναι η πλέον εκτεθειμένη σε μια κρίση χρέους, καθώς τους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της και να αγοράσει λιγότερα ομόλογα.

Εννέα στους 10 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times αναγνώρισαν την Ιταλία ως τη χώρα της ευρωζώνης «που κινδυνεύει περισσότερο από ξεπούλημα στις αγορές κρατικών ομολόγων της».

Η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, επιχειρεί να ακολουθήσει έναν δρόμο δημοσιονομικής ορθότητας.
Και προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από 5,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 4,5% το 2023 και 3% το επόμενο έτος.

Aύξηση στο κόστος δανεισμού

Ωστόσο, το ιταλικό δημόσιο χρέος παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη με ποσοστό λίγο πάνω από το 145% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο Μάρκο Βάλι, επικεφαλής οικονομολόγος στην ιταλική τράπεζα UniCredit, υποστηρίζει ότι οι «υψηλότερες ανάγκες αναχρηματοδότησης χρέους» και η «δυνητικά δύσκολη» πολιτική κατάσταση της χώρας την αφήνουν πιο ευάλωτη σε ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων.

Το κόστος δανεισμού της Ρώμης έχει αυξηθεί απότομα από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το περασμένο καλοκαίρι. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε πάνω από το 4,6% την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τετραπλασιάζοντας το επίπεδο του προηγούμενου έτους και 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αντίστοιχη απόδοση των γερμανικών ομολόγων.

Η Μελόνι έχει εκφράσει απογοήτευση για την προθυμία της ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Θα ήταν χρήσιμο εάν η ΕΚΤ χειριζόταν σωστά την επικοινωνία της… Διαφορετικά, κινδυνεύει να προκαλέσει όχι πανικό, αλλά διακυμάνσεις στην αγορά που ακυρώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις», είπε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση «έδωσε στους επενδυτές λίγους λόγους να ανησυχούν προς το παρόν», εκτίμησε από την πλευρά της η Βερόνικα Ροχάροβα, επικεφαλής των οικονομικών της ζώνης του ευρώ στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse. «Αλλά οι ανησυχίες θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα επιτόκια αυξάνονται περαιτέρω και η έκδοση [χρέους] αυξάνεται ξανά», πρόσθεσε.