Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για γενικευμένη οικονομική ύφεση το 2023

0
2

Για κίνδυνο γενικευμένης ύφεσης παγκοσμίως το 2023 προειδοποιεί σε περίληψη της έκθεσής της «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» η Παγκόσμια Τράπεζα. 

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», που αναμένεται να δημοσιευτεί την Τρίτη, η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί ότι «περαιτέρω δυσμενείς κρίσεις» θα μπορούσαν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το 2023, με τα μικρά κράτη να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. 

Ακόμη και χωρίς άλλη κρίση, η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος «αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα, αντανακλώντας τη σύγχρονη σύσφιξη της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό του πολύ υψηλού πληθωρισμού, την επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τις συνεχιζόμενες διαταραχές από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Απαιτούνται «επείγουσες παγκόσμιες και εθνικές προσπάθειες» για να μετριαστεί ο κίνδυνος μιας τέτοιας ύφεσης, καθώς και η δυσπραγία του χρέους στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDEs), όπου η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων δεκαετιών, ανέφερε ο δανειστής με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Είναι κρίσιμο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές να διασφαλίσουν ότι η οποιαδήποτε δημοσιονομική στήριξη θα επικεντρωθεί στις ευάλωτες ομάδες, ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν καλά εδραιωμένες και ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα θα συνεχίσουν να είναι ανθεκτικά», συμπλήρωσε.

Παρόμοια αιτήματα έχουν διατυπωθεί από κεντρικούς τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, καθώς αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να μειώσουν τις πιέσεις στις τιμές, ενώ οι κυβερνήσεις στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ξεκίνησε το 2023 με την προειδοποίηση ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «μια δύσκολη χρονιά, πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας». Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση επειδή οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα επιβραδύνουν ταυτόχρονα, δήλωσε στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS, σε συνέντευξη που προβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου.

Πηγή: Bloomberg