ΗΠΑ: Νέα υποχώρηση για τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο

0
4

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά σε περισσότερα από 2-1/2 χρόνια εν μέσω πτώσης των τιμών της βενζίνης και άλλων αγαθών, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, χαλαρώνοντας τις πιέσεις προς την Federal Reserve.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 0,1% τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση του ΔΤΚ από τον Μάιο του 2020.

Στο 12μηνο έως τον Δεκέμβριο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 6,5%. Αυτή ήταν η μικρότερη άνοδος από τον Οκτώβριο του 2021 και ακολούθησε την άνοδο 7,1% τον Νοέμβριο. Ο ετήσιος ΔΤΚ κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1981. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Federal Reserve.

Οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν καθώς ο ταχύτερος κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 μειώνει τη ζήτηση, ενώ παράλληλα χαλαρώνουν τα σημεία συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν κατά 12,5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ενώ ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί, οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν σταθερές, υποστηριζόμενες από τα ενοίκια, αλλά και την ακόμα ισχυρή αύξηση των μισθών.

Η Fed αύξησε πέρυσι το επιτόκιο πολιτικής της κατά 425 μονάδες βάσης από σχεδόν μηδέν σε εύρος 4,25%-4,50%, το υψηλότερο από τα τέλη του 2007. Τον Δεκέμβριο, προέβλεψε τουλάχιστον 75 επιπλέον μονάδες βάσης αύξησης του κόστους δανεισμού μέχρι το τέλος του 2023.

Η συγκράτηση του πληθωρισμού γίνεται δεκτή με ανακούφιση από τους αξιωματούχους της Fed, ωστόσο, όπως έχουν ήδη διαμηνύσει χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία πριν σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων.

Καταλύτης η αγορά εργασίας

Από αυτή την άποψη, η αγορά εργασίας, η οποία παραμένει σφιχτή, θα είναι καθοριστική. Το ποσοστό ανεργίας επιστρέφει στο χαμηλό των πέντε δεκαετιών στο 3,5%. Τον Νοέμβριο υπήρχαν 1,7 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο.

Μια ξεχωριστή έκθεση από το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη έδειξε ότι οι αρχικές απαιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 1.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 205.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει 215.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Μέρος της αιφνιδιαστικής πτώσης των απαιτήσεων αντανακλά τις προκλήσεις για την προσαρμογή των δεδομένων για τις εποχιακές διακυμάνσεις στην αρχή του έτους. Ωστόσο, οι απαιτήσεις παρέμειναν χαμηλές παρά τις υψηλού προφίλ απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας καθώς και τις περικοπές θέσεων εργασίας σε τομείς ευαίσθητους στα επιτόκια, όπως τα χρηματοοικονομικά και η στέγαση.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι εταιρείες είναι προς το παρόν απρόθυμες να στείλουν εργαζομένους στο σπίτι μετά από δυσκολίες εύρεσης εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, αναμένουν ότι οι απαιτήσεις θα αυξηθούν έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού πνίγει τη ζήτηση και ωθεί την οικονομία σε ύφεση.