Με άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων έκανε «ποδαρικό» το 2023

Με τις αποδόσεις τους να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα διαπραγματεύτηκαν την πρώτη ημέρα του χρόνου τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Οι πιέσεις που ασκούνται στο εσωτερικό της ΕΚΤ προκειμένου οι αυξήσεις των επιτοκίων να είναι μεγαλύτερης κλίμακας σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στην Κίνα, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοακίμ Νάγκελ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση των προσδοκιών περί αύξησης των τιμών και την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης εκτιμά ότι δεν θα έπρεπε η ΕΚΤ να συγκρατήσει το ρυθμό με τον οποίον θα προχωρήσει στις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων (σ.σ κατά 0,5% κάθε φορά) προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της ύφεσης. Ύστερα από 250 μονάδες αύξηση στα επιτόκια μέσα σε τέσσερις μήνες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις ενδείξεις ότι το πληθωρισμός έχει φτάσει στην κορύφωσή του, παραδέχεται ότι φοβάται το σενάριο να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πριν λίγες ημέρες ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων, ώστε να μην εδραιωθεί σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός. «Είναι κρίσιμη αυτή η διαδικασία γιατί θα ήταν πολύ χειρότερο για την οικονομία να εδραιωθεί ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη της.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,74% έναντι 2,44% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,30%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0665 δολ. από το επίπεδο των 1,0670 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0683 δολ.