Νταβός – Γκουτέρες: «Ορισμένοι πετρελαϊκοί κολοσσοί πρέπει να διωχθούν»

0
3

Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν το μεγάλο ψέμα για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από το Νταβός λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση μελέτης σχετικά με όσα γνώριζε ο αμερικανός κολοσσός της ExxonMobil για τον κίνδυνο της επικείμενης κλιματικής καταστροφής πριν από 40 χρόνια.

«Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας γνώριζαν απολύτως στην δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη. Ομως, όπως και η καπνοβιομηχανία, αγνόησαν την ίδια την γνώση τους. Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν το μεγάλο ψέμα», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να διωχθούν, όπως έγινε με τις καπνοβιομηχανίες. Αναφερόταν στα 246 δισεκατομμύρια δολάρια που οι καπνοβιομηχανίες δέχθηκαν να καταβάλουν το 1998 σε 46 αμερικανικές πολιτείες σε μία 25ετία για να καλύψουν το κόστος της περίθαλψης των παλιών καπνιστών.

Ηδη από την δεκαετία του 1980, η ExxonMobil είχε στην διάθεσή της αξιοσημείωτης ακρίβειας προβλέψεις για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη βάσει μελετών των δικών της επιστημόνων, και οι οποίες συνέπεσαν με αυτό που συνέβη πολλές δεκαετίες αργότερα, επιβεβαιώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Science.

Σύμφωνα με την μελέτη, η ExxonMobil αμφισβητούσε δημόσια αυτές τις επιστημονικές γνώσεις.

«Σήμερα, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και όσοι τους υποστηρίζουν συνεχίζουν να αγωνίζονται για την αύξηση της παραγωγής, γνωρίζοντας θαυμάσια ότι το οικονομικό τους μοντέλο είναι ασύμβατο με την επιβίωση της ανθρωπότητας», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτή η παράνοια ισοδυναμεί με επιστημονική φαντασία, την ώρα που γνωρίζουμε ότι η κατάρρευση των οικοσυστημάτων είναι ένα απόλυτο επιστημονικό γεγονός», είπε. «Φλερτάρουμε με την κλιματική καταστροφή».