Ο πληθωρισμός στη Γερμανία πιθανόν έχει κορυφωθεί καθώς οι τιμές ενέργειας υποχωρούν

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει πιθανόν κορυφωθεί καθώς οι διεθνείς τιμές ενέργειας έχουν υποχωρήσει, δήλωσε η Μόνικα Σνίτσερ, οικονομική σύμβουλος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αναμένει πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται φέτος.

«Εάν δεν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, τότε θα πρέπει στην πραγματικότητα να έχουμε περάσει την κορύφωση», δήλωσε η Σνίτσερ σε συνέντευξή της στο Reuters σήμερα.

Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο λόγω της μείωσης των τιμών ενέργειας και της έκτακτης πληρωμής από την κυβέρνηση των ενεργειακών λογαριασμών των νοικοκυριών, με τις εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 9,6% σε ετήσια βάση.

Η Σνίτσερ δήλωσε ότι δεν βλέπει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά περισσότερο από 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση, στις 2 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει δύσκολο έργο και πρέπει να ενεργήσει αναλογικά.

Η ίδια δήλωσε ότι στο πλαίσιο ενός ήπιου χειμώνα, οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί κάπως και ότι οι ειδικοί σε θέματα οικονομίας ήταν «αρκετά σωστοί» με την πρόβλεψή τους τον Νοέμβριο για ανάπτυξη 1,7% το 2022. «Ίσως θα μπορούσε να είναι και λίγο πιο ψηλά», πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του 2022 την Παρασκευή. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters αναμένουν φέτος οικονομική ανάπτυξη 1,8%.