Οι Γάλλοι ετοιμάζουν το δικό τους «καλάθι του νοικοκυριού»

0
2

Προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «καλαθιού κατά του πληθωρισμού», με πρότυπο το ελληνικό «καλάθι του νοικοκυριού» κινείται η γαλλική κυβέρνηση.

«Δεν βρισκόμαστε παρά στην αρχή κάποιων σκέψεων, αλλά η ιδέα είναι να συνεργαστούμε με τους διανομείς για μια ελάχιστη επιλογή περίπου 20 βασικών προϊόντων τα οποία θα δεσμεύονταν να πωλούν στη χαμηλότερη δυνατή τιμή προς το συμφέρον των καταναλωτών», δήλωσε η Ολιβιά Γκρεγκουάρ, υφυπουργός αρμόδια για θέματα κατανάλωσης.

Όπως διευκρίνισε στην εφημερίδα Le Monde, «το καλάθι δεν θα αφορά μόνο προϊόντα διατροφής, αλλά και προϊόντα υγιεινής, όπως οι πάνες για μωρά, που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού για τις μονογονεϊκές οικογένειες». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως η ιδέα είναι εμπνευσμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν τις τιμές, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα οι Αρχές εισήγαγαν το «καλάθι του νοικοκυριού» τον Νοέμβριο, το οποίο προσφέρει περίπου 51 βασικά είδη διατροφής σε σταθερές τιμές.

Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι η Γαλλίδα υφυπουργός δεν επιθυμεί να περάσει από ένα κείμενο νόμου και θα προτιμούσε να επιτύχει μια δέσμευση παρόμοια με αυτή του «συμφώνου εμπορικής αλληλεγγύης», που υπογράφηκε στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, όπου οι διανομείς είχαν δεσμευτεί το 2023 να μην προχωρήσουν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις ΜμΕ. Αν και αναγνωρίζει ότι, προς το παρόν, «η κατανάλωση αντέχει και δεν καταρρέει», η υφυπουργός ελπίζει να καταλήξει σε μια δέσμευση «για την άνοιξη», όταν ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω.

Το γαλλικό μοντέλο θα είναι πολύ διαφορετικό από το ελληνικό «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς στη Γαλλία το «καλάθι κατά του πληθωρισμού» δεν θα επιβληθεί διά νόμου, αλλά θα λειτουργήσει σε «εθελοντική βάση» με τη γαλλική κυβέρνηση να θέτει το πλαίσιό του, επισημαίνει εξάλλου ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού BFM, ενώ στα θετικά αποτελέσματα που είχε το «καλάθι του νοικοκυριού» στην Ελλάδα ως προς τη μείωση ή τη σταθεροποίηση των τιμών ορισμένων αγαθών αναφέρεται, τέλος, σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα LA DEPECHE.